A négyévszakos gumiabroncsok előnyei és hátrányai

A négyévszakos gumiabroncsok előnyei és hátrányai

Vajon tényleg az egész szezonos gumiabroncsok vásárlása a jobb választás vagy sem? Következzenek a négyévszakos gumiabroncsok előnyei és hátrányai.

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) szerint a négyévszakos gumiabroncsok teljes értékesítése 2021-ben 35%-kal nőtt az előző évhez képest. Egyre több fogyasztó választja ezeket a gumiabroncsokat a hagyományos nyári vagy téli abroncsok helyett. De vajon tényleg az egész szezonos gumiabroncsok vásárlása a jobb választás vagy sem?

Ha új gumiabroncsokra van szükséged MG modelledhez, nagy a választék. Különböző típusok és méretek, különböző jellemzőkkel és számtalan gyártótól származnak. Vannak nyári gumiabroncsok, téli gumiabroncsok és egész évben használható gumiabroncsok.

A nyári gumiabroncsok messze a legkelendőbb autógumik a világon, amelyeket a legtöbb új autóra szériafelszerelésként is felszerelnek. Minden autónak van egy, a gyártó által előírt abroncsmérete, a megfelelő abroncsnyomással együtt. A gumiabroncsok mérete és nyomása meghatározza az autógyártó által kalibrált speciális vezetési viselkedést.

A kényelmes vezetésre tervezett autónak kényelmes, viszonylag magas oldalfalú gumiabroncsra van szüksége. Egy sportosabb autó esetében például szélesebb és kisebb oldalfal magasságú gumiabroncsra van szükség a nagyobb kormányozhatóság és a kanyarodás közbeni tapadás érdekében. Ha csereabroncsot keresel, először is tudni kell, hogy milyen típus és méret alkalmazható az autódhoz.

A választást a kötelező gumiabroncscímke alapján is megteheted. Így könnyen ellenőrizheted és összehasonlíthatod a gumiabroncs teljesítményét az energiafogyasztás, a biztonság (tapadás és fékút) és a zaj szempontjából.

A négyévszakos gumiabroncsok előnyei és hátrányai

A nyári gumiabroncs és a téli gumiabroncs közötti fő különbség a profil és a gumikeverék. Ez utóbbi határozza meg a gumiabroncs rugalmasságát. Ez azért fontos, mert a gumiabroncsnak megfelelően kell deformálódnia ahhoz, hogy optimálisan érintkezzen az útfelülettel. A gumiabroncs csak így tudja a legjobb teljesítményét nyújtani. Ez nagyobb tapadást, rövidebb fékutat, maximális vízelvezetést és megfelelő gördülési ellenállást eredményez. Ez utóbbi a gumiabroncs kopását és az autó energiafogyasztását is befolyásolja.

A gumi rugalmasságát azonban befolyásolja a külső hőmérséklet és a gumiabroncs vezetés közbeni felmelegedése. Ahogy a neve is jelzi, a nyári gumiabroncsok gumikeverékét úgy tervezték, hogy magasabb hőmérsékleten optimálisan működjön. Ha túl hideg van, a nyári gumiabroncs a tervezettnél kevésbé fog deformálódni. Ez kedvezőtlenül befolyásolja a gumiabroncs tulajdonságait, ami nem kedvez a vezetési karakterisztikának és a biztonságnak.

Ugyanez vonatkozik a téli gumiabroncsokra is, de fordítva. Ezeket kifejezetten a (nagyon) hideg körülmények közötti optimális teljesítményre fejlesztették ki. Ha túl meleg van, a gumiabroncs teljesítménye jelentősen romlik. A téli gumiabroncsok profiljában finom lamellák is vannak, amelyek biztosítják a víz és a hó jobb elvezetését, ami magas hőmérsékleten történő használat esetén gyorsan elhasználódik.

Minden gyártó 7 Celsius-fokos általános határértéket alkalmaz a nyári és a téli gumiabroncsokra. Ha a hőmérséklet 7 fok felett van, a nyári gumiabroncs a legjobb választás. 7 fok alatti hőmérséklet esetén a téli gumiabroncs a legjobb választás. Az, hogy nyári vagy téli gumiabroncsokkal kell-e közlekedni, tehát elsősorban az adott évszak időjárási viszonyaitól függ.

Mi helyzet a négyévszakos évszakos gumiabroncsokkal?

A nyári és a téli gumiabroncsok megvásárlása és a használaton kívüli abroncsok tárolása többletköltséget jelent. Ha nem szeretnéd évente kétszer cserélni a gumiabroncsokat, és pénzt szeretnél megtakarítani, akkor választhatod az egész évszakos gumiabroncsokat.

Ezek a gumiabroncsok egyesítik a nyári és a téli gumiabroncsok jellemzőit, és minden időjárási körülményre tervezték őket. Télen nagyobb tapadást biztosítanak, mint a nyári gumiabroncsok. Nagy előnye, hogy a legtöbb egész évben használható gumiabroncs a 3PMSF (háromcsúcsú hegyi hópehely) szimbólummal van ellátva, így hivatalosan engedélyezettek azokon a területeken, ahol a téli gumiabroncsok használata kötelező.

A technológia fejlődésének és a gumikeverékek folyamatos fejlesztésének köszönhetően az egész évben használható abroncsok az elmúlt években nagy felzárkózást értek el. Különösen olyan területre történő alkalmi utazás esetén, ahol a téli gumiabroncsok kötelezőek, vagy ha hirtelen olyan időjárási körülményekkel kell megküzdenie, például magas hágón átkelni, elérve a hóhatárt egy nyári kirándulás során.

Mit ne tegyünk

Ahhoz, hogy egy négyévszakos gumiabroncs minden időjárási körülmények között jól teljesítsen, egyfajta középutat kell választani. Ezért egy egész évszakos gumiabroncs soha nem fog nyáron olyan jól teljesíteni, mint egy nyári gumiabroncs, és télen soha nem fog olyan jól teljesíteni, mint egy téli gumiabroncs. Téli körülmények között tehát igazítsd ehhez a vezetési sebességet.

Azt is tartsd szem előtt, hogy soha ne kombináld a nyári gumiabroncsokat, a téli gumiabroncsokat és/vagy a négyévszakos gumiabroncsokat ugyanazon az autón. Mert akár meleg van, akár hideg: az egyik gumiabroncs sokkal kevesebb tapadást biztosít, mint a másik. Ez kanyarodáskor és vészfékezéskor komolyan befolyásolhatja az autó stabilitását. Különösen igaz ez akkor, ha a legkevesebb tapadást biztosító gumiabroncsok a hátsó kerekekre vannak felszerelve. Bármilyen gumiabroncsot is választasz, bármilyen évszakban: mindig négy ugyanolyan gumiabroncsot szereltess fel.

Az MG Tóth márkakereskedésben készséggel állunk rendelkezésedre a legmegfelelőbb gumiabroncs kiválasztásában.