Az elektromos járművek térnyeréséhez szükség van az infrastruktúra fejlesztésére

Az elektromos járművek térnyeréséhez szükség van az infrastruktúra fejlesztésére

Az elektromos járművek térnyeréséhez szükség van az infrastruktúra fejlesztésére, ezt fogalmazta meg többek között Matt Lei, az MG Motor Europe vezérigazgatója:

Matt Lei, CEO - MG Motor Europe
Matt Lei, CEO – MG Motor Europe

“Európa az elektromos átállás korát éli meg. A 2020-ban jóval több mint egymillió regisztrációval az elektromos autók új értékesítési rekordot értek el. Az új BEV-ek és PHEV-ek összes eladáson belüli részesedését tekintve Európa most még Kínát is megelőzi. Ez nagyszerű hír! Ahhoz azonban, hogy ez a növekedés folytatódjon, és hogy az EU ambiciózus CO2-csökkentési céljait elérjük, fel kell gyorsítani az elektromos autók európai töltőinfrastruktúrájának bővítését.

Sajnos az infrastruktúra nem tart lépést az elektromos járművek növekvő eladásaival. Ez meglehetősen furcsa, hiszen az európai kormányok adókedvezményeket vagy ösztönzőket nyújtanak az elektromos autózás népszerűsítésére! Az infrastruktúra lemaradása azt eredményezheti, hogy eljutunk egy olyan pontra, ahol az elektromos autók számának növekedése megtorpan. A töltőpontok hiánya, vagy a töltőállomáson való sorban állás miatt. Ez nem lehet ok arra, hogy ne vásároljanak elektromos autót, ha a fogyasztók valóban szeretnének. Például az európai töltőpontok mintegy 75%-a mindössze öt országban található. Hollandiában, Norvégiában, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

Az MG-nél elkötelezettek vagyunk az elektromos mobilitás elérhetővé tétele mellett. Ahhoz azonban, hogy ígéreteinket be tudjuk tartani, megfelelő töltőinfrastruktúrára van szükségünk ügyfeleink számára. Ezért teljes mértékben támogatjuk az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA), a Közlekedés és Környezet (T&E) és az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) sürgős felhívását. Az éghajlatért, a közlekedésért, az iparért és az energiáért felelős uniós biztosokhoz intézett közös levélben azt kérték, hogy 2024-ig egymillió, 2029-ig pedig hárommillió nyilvános töltőpont működjön.

Szükség van az infrastruktúra fejlesztésére

Ez a cél egyértelmű jelzés, hogy a nyilvános töltőpontok száma az elektromos járműparkkal párhuzamosan növekszik. Az európai autósok tehát nyugodtan vásárolhatnak elektromos autót, nem kell attól tartaniuk, hogy hiányoznak a töltési megoldások. Nyilvánvalóan fontos, hogy a töltőinfrastruktúra jól el legyen osztva Európa-szerte. És ne csak néhány kiválasztott országra korlátozódjon.

Ahogy a közös levélben is hangsúlyozzák, ez a hálózatüzemeltetők és a töltőállomások üzemeltetői számára is lehetőségeket kínál. Emellett számtalan munkahelyet is teremthet ebben az ágazatban. Az EV-töltési célértékek kitűzése országonként nagyszerű módja annak, hogy ez megvalósuljon!”