Az MG anyavállalata a 60. helyen áll a Fortune Global 500-as listáján

Az MG anyavállalata a 60. helyen áll a Fortune Global 500-as listáján

A SAIC Motor, az MG anyavállalata a 60. helyen áll a Fortune Global 500-as listáján. Ez a rangsor a világ legnagyobb vállalatainak bevétel szerinti rangsora, ami kiemeli a kínai vállalat méretét és súlyát.

A SAIC Motor (SAIC Motor Corporation Limited) az elmúlt 15 évben Kína legnagyobb autógyártója volt, és a világ 10 legnagyobb autógyártója között van. 2020-ban 5,6 millió járművet értékesített, 107,56 milliárd dolláros működési bevétellel.

A SAIC Motor 1984-ben közös vállalatot alapított a Volkswagennel, és azóta SAIC Volkswagen gyártmánynév alatt Volkswageneket gyárt a kínai piacra. 1997-ben a SAIC Motor és a General Motors hasonló közös vállalatot hozott létre.

Ezen kívül a SAIC Motor több saját tulajdonú márkát is elindított. Kezdve természetesen az MG-vel, de olyan márkákat is, mint a Wuling, Baojun, Maxus, Roewe, R brand, IM és számos más. Ezek a saját tulajdonú márkák 2020-ban rekordot jelentő 2,599 millió eladott járművet jelentenek, ami a teljes értékesítés 46,4%-át teszi ki.

Az akkumulátoros elektromos járművek (BEV), a plug-in hibrid elektromos járművek (PHEV) és az üzemanyagcellás elektromos járművek – más néven új energiaforrásokkal működő járművek (NEV) – értékesítése a SAIC Motor által 2020-ban 73,4%-kal nőtt az előző évhez képest. Ez a leggyorsabb növekedési ütemet és a legmagasabb értékesítési számokat jelenti Kínában.

Ezekkel az adatokkal a SAIC Motor a 60. helyet foglalta el a Fortune Global 500 legfrissebb listáján, ezzel éppen a BMW Group alatt és például a Hyundai Motor Company felett helyezkedik el – jelentette a Fortune 2021 augusztusában. A SAIC Motor 2014 óta szerepel a lista 100 legjobb vállalata között.

Az MG anyavállalata a 60. helyen áll a Fortune Global 500-as listáján

A SAIC Motor rengeteg szakértelmet épített fel abban, hogyan lehet magas színvonalú autót fejleszteni a magas elvárásoknak megfelelően. A SAIC sanghaji és londoni formatervező stúdiói által készített vonzó formatervekkel, valamint a sikeres márka megteremtésére való szenvedélyes összpontosítással és elkötelezettséggel együtt az MG egyedülálló módon képes olyan ‘Made in China’ autót gyártani, amely meghaladja az európai autósok elvárásait.

A számok nem hazudnak: Az MG 2021 első félévében értékesítési rekordot ért el. A világjárvány ellenére majdnem ötször annyi járművet adott el Európában: 7.103 darabot 2021 első félévében, szemben a 2020 első hat hónapjának 1.431 darabjával. Az MG jelenleg tizenhat európai piacon van forgalomban. Európában már több mint 200 MG márkakereskedés és márkaszerviz működik, és a márka várakozásai szerint 2021. végére 400 MG márkakereskedés fog működni.

Az MG modellcsalád tovább fog bővülni. A márka számos további teljesen új, tisztán elektromos hajtású modellt jelentett be. Az MG Marvel R Electric – egy új generációs C-SUV – 2021 ősszel érkezik az európai MG márkakereskedésekbe, valamint az új MG5 Electric: a világ első tisztán elektromos kombija. És még több új modell is érkezik.

A SAIC Motor jövőbeli tervei

Hogy csak néhány példát említsünk: a villamosítás tekintetében 2021. végére egy új generációs elektromos akkumulátor-rendszer kerül gyártásba, amely jobb biztonságot, gyors töltést és energiaátalakítási hatékonyságot kínál. 2025-ben a SAIC Motor egy szilárdtest lítium akkumulátort fog piacra dobni, amely magas biztonsági előírásokkal és nagy energiasűrűséggel rendelkezik.

Ami az intelligenciát és a csatlakoztathatóságot illeti, 5G-képes autonóm nehéz tehergépjárművei több mint 420 000 kilométert tettek meg a sanghaji Yangshan kikötő területén, és tavaly befejezték a 21 000 TEU szállítására irányuló kereskedelmi próbaüzemet. Ezen túlmenően a vállalat azt tervezi, hogy 2021. végéig 40-60 “Robotaxit” helyez kísérleti üzembe Sanghajban és Szucsouban, azzal a céllal, hogy a járművet öt éven belül sorozatgyártásba helyezze.