Hogyan optimalizálhatod az EV hatótávolságát téli körülmények között?

Hogyan optimalizálhatod az EV hatótávolságát téli körülmények között?

Az elektromos autókban használt lítium-ion akkumulátorok rendkívül fejlettek, de kapacitásuk alacsony hőmérsékleten csökken. Ennek eredményeképpen egy elektromos autó téli körülmények között nem tud olyan messzire menni egyetlen töltéssel, mint ahogyan azt megszoktuk. Felsoroltunk néhány tippet, hogyan optimalizálhatod az EV hatótávolságát téli vezetés közben.

Az elektromos autó tényleges hatótávolsága számos tényezőtől függ. Ilyen például a vezető vezetési stílusa, a vezetési sebesség, az autó terhelése, az időjárási körülmények, a forgalmi helyzet, a gumiabroncsok nyomása és az autóban lévő áramfogyasztók, például a légkondicionáló használata. Ezenkívül a hatótávolságot a vezetés közben visszanyert energia mennyisége is meghatározza.

A következő intézkedések segítenek a vezetés közbeni energiafogyasztás csökkentésében és ezáltal a hatótávolság optimalizálásában. Ezek a tippek különösen hasznosak téli körülmények között, amikor az akkumulátor a szokásosnál kevesebb energiát képes biztosítani.

Hogyan optimalizálhatod az EV hatótávolságát?

Limitáld az áramfogyasztók használatát

Csak akkor használd a légkondicionálót, ha szükséges. Állandó használat esetén ez a nagy energiafogyasztó 5-10%-kal csökkentheti a hatótávolságot. Nincsenek utasok a hátsó üléseken? Akkor a fűtés helyett csak az ülésfűtést használd a kellemes környezet megteremtésére. Továbbá ne felejtsd el a hátsó ablak páramentesítését csak akkor használni, ha szükséges, majd ne felejtsd el újra kikapcsolni.

Hagyd otthon a felesleges csomagokat

Minél nehezebb az autó, annál keményebben kell dolgoznia a motornak, és annál több energiát fogyaszt. Ezért vigyél magaddal minél kevesebb csomagot.

Győződj meg a megfelelő abroncsnyomásról

Rendszeresen ellenőrizd a gumiabroncs nyomást, és mindig az előírt nyomásra állítssd be. A gumiabroncsok gördülési ellenállása nagyban befolyásolja az energiafogyasztást. Minél alacsonyabb a gumiabroncs nyomás, annál nagyobb a gördülési ellenállás, és annál keményebben kell dolgoznia a motornak. A megfelelő abroncsnyomással megelőzheted a felesleges energiafogyasztást. Emellett jobb vezethetőséget és biztonságot nyújt az úton, kisebb a gumiabroncsok kopása és kisebb a zajszint.

Ne felejtsd el visszaállítani a gumiabroncs-nyomás ellenőrző rendszert, amikor más előírt nyomású gumiabroncsokra cserélsz. Például téli gumiabroncsok felszerelésekor.

Használd a regeneratív fékrendszert

Városi forgalomban használd a regeneratív fékrendszert, amennyire csak lehetséges. Ezzel a lassításkor felszabaduló energiát a rendszer felfogja és az akkumulátorban tárolja. A villanymotor a pedál felengedésekor azonnal generátorként működik. Ennek hatására az autó a kiválasztott üzemmódtól függően a szokásosnál erősebben lassul le.

A többféle regenerálási üzemmódból választva eldöntheted, hogy az autó a lehető legszabadabban guruljon tovább, például autópályán, vagy a több energia visszanyerése érdekében gyorsabban lassuljon le. A “legerősebb” regenerációs üzemmódban a fékhatás még olyan mértékű is, hogy már alig van szükség a fékpedálra. Különösen a csúcsforgalom idején, vagy a sok közlekedési lámpával rendelkező városban, nagy forgalomban sok plusz energiát nyerhetsz vissza, és így optimalizálhatod a hatótávolságot.

Hogyan optimalizálhatod az EV hatótávolságát a fentieken túl?

Készülj fel előre a várható forgalmi helyzetre

Próbáld a lehető legjobban előre jelezni a forgalmi helyzetet. A túl erős gyorsítással és a gyakori fékezéssel sok energiát elvész. Használd ki a regeneratív fékrendszer lassító hatását, engedd fel a pedált időben, és hagyd, hogy az autó a lehetőségekhez képest minél jobban kiguruljon. Például amikor piros közlekedési lámpához vagy körforgalomhoz közelítesz.

Vezess mérsékelt sebességgel

A belső égésű motorral felszerelt autóval ellentétben, amelyben a motor fordulatszámának és az üzemanyag-fogyasztásnak a csökkentése érdekében magasabb fokozatba kapcsol, az elektromos autóban nincsenek sebességfokozatok. Minél gyorsabban hajt, annál keményebben kell dolgoznia az elektromos motornak.

Az autópályán nagyobb sebességnél az elektromos motor ezért több energiát fogyaszt, mint alacsonyabb sebességnél. Az autópályán mérsékelt sebességgel való vezetéssel sok energiát lehet megtakarítani. Egy példa: a 120 km/h vagy 130 km/h közötti energiafogyasztás közötti különbség könnyen elérheti a 20%-ot.

Használd a sebességtartó automatikát is, amennyire csak lehetséges. A motor akkor fogyasztja a legkevesebb energiát, ha az autó állandó sebességgel halad. A sebességtartó automatika tökéletes eszköz erre.

ECO üzemmód használata

Az elektromos autó számos intelligens funkcióval rendelkezik a hatótávolság optimalizálására. Ilyen például a regeneratív fékrendszer, de az ECO üzemmód is. Ezért bölcs dolog megismerni az autód, tudni, hogyan alkalmazza a rendelkezésre álló technológiákat, amikor azok a leghatékonyabbak.

Ismerd meg valamennyi 100%-ban elektromos modellünket itt: MG Electric modelljeink.

Valamennyi márkánk kínálatát itt tekintheted meg.