Miért sokkal olcsóbb egy elektromos autó karbantartása?

Miért sokkal olcsóbb egy elektromos autó karbantartása?

Miért sokkal olcsóbb egy elektromos autó karbantartása?

Miért sokkal olcsóbb egy elektromos autó karbantartása?
Miért sokkal olcsóbb egy elektromos autó karbantartása?

Az elektromos autó (EV) számos előnnyel jár a hagyományos belső égésű motorral (ICE) felszerelt autókkal szemben. Az EV például környezetbarátabb, mivel vezetés közben nem bocsát ki károsanyagokat, az akkumulátor feltöltése olcsóbb, mint az üzemanyaggal való tankolás, valamint csendesebben és kényelmesebben közlekedik.

De mi a helyzet az elektromos autó karbantartásával?
Kezdjük azokkal a fő okokkal, amelyek miatt egy hagyományos autónak karbantartásra van szüksége. Először is, mert sok forgó alkatrészt tartalmaz. Egy modern belső égésű motor nagyon bonyolult, számtalan mozgó alkatrésszel és aprólékos részletekkel, hogy a motor a lehető legsimábban és leghatékonyabban működjön, ugyanakkor a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásoknak is megfeleljen.

A legtöbb mozgó alkatrész kopásnak van kitéve, ezért kenésre van szükségük. A hőfejlődés miatt számos alkatrészt hűteni is kell. A hűtőfolyadékot és a motorolajat azonban idővel cserélni kell. Ez vonatkozik az olajok és üzemanyagok szűrőrendszereire is. A kopás és az öregedés miatt vannak olyan alkatrészek is, amelyek idővel tönkremehetnek, és amelyeket elővigyázatosságból ki kell cserélni.

Sokkal kevésbé bonyolult

Egy elektromos motorral hajtott EV-nél mindezek nincsenek meg. Az elektromos motor technológiája lényegesen kevésbé bonyolult, mint egy belső égésű motoré. Lényegesen kevesebb alkatrész forog és kopik. Egy elektromos autónak még sebességváltója sincs. Ennek eredményeképpen sokkal kevesebb alkatrész van, amelyet hűteni és kenni kell. Egy elektromos autóban ezért nincsenek folyadékok és bizonyos szűrők, amelyeket idővel cserélni kell.

Regeneratív fékezés

A fentiek mellett egy elektromos autó fékei is kevésbé kopnak, mint egy belső égésű autóé, mivel az elektromos autó regeneratív fékezést alkalmaz. Amint leveszed a lábad a gázpedálról, az elektromos motor közvetlenül generátorként működik. Felhasználja a gurulás közben felszabaduló mozgási energiát, és azonnal elkezdi tölteni az akkumulátort. A kiválasztott üzemmódtól függően ez fékező hatást fejt ki, aminek hatására az autó a szokásosnál gyorsabban lassul le. Ennek eredményeként, különösen városi forgalomban, nem kell olyan gyakran használnod a fékpedált, és a fékbetétek és féktárcsák is kevésbé gyorsan kopnak.

Gondtalan vezetés kedvező költségek mellett

Egy elektromos autó tehát kevesebb karbantartást igényel, mint egy hagyományos belső égésű autó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs szükség karbantartásra. Fontosak például a szoftverfrissítések, mivel a legtöbb funkció elektromos és szoftvervezérelt. Mindenféle más dolgot is ellenőrizni kell a rendszeres karbantartás során, és ehhez szakképzett személyzetre van szükség. Ilyen például a fejlett nagyfeszültségű rendszer és a vele járó szigorú biztonsági követelmények.

Mindenesetre egy EV karbantartása sokkal olcsóbb, mint egy belső égésű autóé. Ez különböző tanulmányokból derült ki, többek között egy nagyszabású hollandiai tanulmányból, ahol a BOVAG autóipari ágazati szervezet közel 12 millió szerviz karbantartást elemzett az éves “After Sales Monitor” című tanulmánya számára. Ebből kiderül, hogy 2021-ben, egy teljes évre vetítve, egy belső égésű autó esetében átlagosan 529 eurót költöttek karbantartási és javítási költségekre, míg egy elektromos autó esetében 340 eurót.

MG garancia

Minden MG modellre alapesetben 7 év/150 000 kilométeres gyártói garancia jár. A garancia átruházható a következő tulajdonosra, és a teljes járműre vonatkozik, beleértve a lítium-ion akkumulátorokat és az elektromos motort is.

És végül, de nem utolsósorban: Az MG vásárlói az új autó regisztrációját követő első évben ingyenes közúti segítségnyújtásra jogosultak. Azonban minden egyes alkalommal, amikor az MG-t egy hivatalos MG szervizben szervizelik, a közúti segítségnyújtás egy évvel meghosszabbodik, ingyenesen, legfeljebb hét egymást követő évben.