Téli vezetési tippek elektromos autó tulajdonosoknak

Téli vezetési tippek elektromos autó tulajdonosoknak

Bemutatjuk hogyan vezethetsz hatótávolság-ingadozás nélkül téli körülmények között: téli vezetési tippek elektromos autó tulajdonosoknak.

Az elektromos járművekben használt lítium-ion akkumulátorok rendkívül kifinomultak és számos előnnyel járnak. Alacsony hőmérsékleten azonban nem tudnak annyi energiát biztosítani, mint magas hőmérsékleten. Ezért téli körülmények között egy EV nem tud olyan messzire menni egyetlen töltéssel, mint ahogyan azt megszoktuk.

Az alábbi tippekben bemutatjuk, hogyan tarthatod fenn az akkumulátor elegendő energiáját, és hogyan vezethetsz biztonságosan és hatótávolság-ingadozás nélkül téli körülmények között.

  • Mindig próbáld meg az akkumulátort 100%-ra tölteni váltóáramú töltés során (normál/lassú töltés). Egyenáramú töltés (gyorstöltés) esetén ajánlott 80%-ra tölteni az akkumulátort.
  • Ha lehetséges, minden este töltsd fel az akkumulátort, hogy elegendő energiával rendelkezzen, amikor a hideg reggelen útnak indulsz. Az akkumulátor alacsony töltöttségi szintje és az alacsony hőmérséklet negatívan hat a fennmaradó hatótávolságra.
  • A lehető leggyakrabban parkolj az autóval garázsban. Ez pozitív hatással lehet az akkumulátor hőmérsékletére.
  • Ha az autó felmelegedett, állítsd le az autóban a fűtést a skála közepén lévő, kényelmesebb beállításra, vagy kapcsold ki a légkondicionálót, hogy maximalizáld a hatótávolságot.
  • Ne vezess túl dinamikusan, és tartsd a sebességet a lehető legegyenletesebben, hogy minimalizáld az átlagos energiafogyasztást és maximalizáld a hatótávolságot.
  • Lehetőség szerint kapcsold be az adaptív sebességtartó automatikát. Ez segít a sebességet a lehető legállandóbb szinten tartani az átlagos energiafogyasztás minimalizálása és a vezetési hatótávolság maximalizálása érdekében.
  • Aktiváld a regeneratív fékrendszer legerősebb beállítását, hogy a jármű lehető legtöbb energiát regenerálja a vezetési tartomány maximalizálása érdekében. Jeges vagy csúszós felületen azonban ajánlott alacsony regenerációs fokozatot beállítani.
  • Használj ki minél több lehetőséget az akkumulátor melegítésére, például a gyorstöltést (DC). Az akkumulátor hőmérséklete a váltakozó áramú töltés hatására megemelkedik.
  • Alacsony akkumulátorkapacitásnál alacsony külső hőmérséklettel és hideg akkumulátorral kombinálva a szokásosnál kisebb teljesítményt tapasztalhatsz.

Téli vezetési tippek elektromos autó tulajdonosoknak

Minden 100%-ban elektromos MG rendelkezik Eco üzemmóddal, ha sürgősen extra hatótávra van szükség. Vedd figyelembe, hogy ennek a funkciónak az alkalmazásával a rendszer felülírja az autó klímavezérlését (a belső tér fűtését jelentősen lecsökkenti).

Tekintsd meg a további ajánlásainkat az elektromos autók hatótávolságának téli körülmények közötti optimalizálásához.