Mennyi üzemanyag-fogyasztásnak felel meg egy elektromos autó fogyasztása?

Mennyi üzemanyag-fogyasztásnak felel meg egy elektromos autó fogyasztása?

Mindannyian megszoktuk, hogy a benzin- vagy dízelüzemű autók üzemanyag-fogyasztását liter/100 kilométerben (l/100 km) fejezik ki. Sok autós azonnal meg tudja becsülni, hogy ez az autóhoz képest magas vagy alacsony. De mi a helyzet egy elektromos autóval? Mennyi üzemanyag-fogyasztásnak felel meg egy elektromos autó fogyasztása? Honnan lehet tudni, hogy egy elektromos autó hatékony-e vagy sem?

Az elektromos autó nem használ üzemanyagot, hanem egy akkumulátorból nyeri az energiát. Az akkumulátor által tárolható maximális energiamennyiséget (kapacitást) kWh-ban (kilowattóra) fejezik ki. A száz kilométer megtételéhez szükséges üzemanyag mennyisége helyett az elektromos autó energiafogyasztását (általában) a száz kilométer megtételéhez szükséges kilowattórák számában fejezik ki (kWh/100 km).

Vegyük példának az MG5 Electric Long Range-t, a világon az első tisztán elektromos kombit. Az akkumulátor kapacitása 61,1 kWh. Teljesen feltöltött akkumulátorral akár 400 km-t is megtehetünk az európai energiafogyasztás-mérési protokoll (WLTP) szerint. Ez azt jelenti, hogy az MG5 Electric Long Range átlagos energiafogyasztása 15,3 kWh/100 km.

Mennyi üzemanyag-fogyasztásnak felel meg egy elektromos autó fogyasztása?

Mivel az elektromos autózás sokak számára még ismeretlen terület, az elektromos autó energiafogyasztása a legtöbb autós számára nem sokat jelent. De hogy ötletet adjunk, kiszámolhatjuk az elektromos autó “egyenértékű üzemanyag-fogyasztását”.

Hogyan? Nos, tudjuk, hogy egy liter benzin körülbelül 8,9 kWh energiát tartalmaz. Ha ezt átváltjuk, és összehasonlítjuk az MG5 Electric Long Range energiafogyasztásával (15,3 kWh/100 km osztva 8,9 kWh/literrel), akkor az egyenértékű üzemanyag-fogyasztás mindössze 1,7 l/100 km. Más szóval az MG5 Electric jelentősen energiatakarékosabb, mint bármely belsőégésű motorral (ICE) felszerelt autó.

Jelentősen hatékonyabb

Az egyik fontos ok, amiért egy elektromos autó sokkal kevesebb energiát fogyaszt egy belső égésű motoros autóhoz képest, az az, hogy az elektromos motor hatásfoka körülbelül 95%-os. Ez azt jelenti, hogy a motor által felhasznált energia szinte teljes egészében a mozgást táplálja, hogy a kerekeket forgásba hozza. Egy benzin- vagy dízelmotorban az energia körülbelül egyharmada pusztán hő formájában vész el.

Ráadásul az MG5 Electric már most is kivételesen hatékony a szegmens többi elektromos autójához képest. Ez részben meglepően alacsony, 1562 kg-os tömegének és az MG anyavállalata, a SAIC Motor, Kína vezető EV-gyártója által kifejlesztett fejlett hajtástechnológiának köszönhető. Például a legújabb elektromos MG modellekben használt valamennyi villanymotor egyedi tekercselésének köszönhetően akár 97%-os hatásfok is elérhető.

Forrás: MG Motor