Amit az elektromos autók töltéséről tudni érdemes

Amit az elektromos autók töltéséről tudni érdemes

Amit az elektromos autók töltéséről tudni érdemes

Amit az elektromos autók töltéséről tudni érdemes
Amit az elektromos autók töltéséről tudni érdemes

Valószínűleg a legjelentősebb változás, amit az elektromos autóra való átálláskor tapasztalni fogsz, hogy tankolás helyett tölteni kell az autót. De hogyan működik ez, és mennyi ideig tart a töltés? Tudj meg mindent, amit az elektromos MG töltéséről tudni kell.

Kezdjük azzal, hogy egy elektromos autó akkumulátorát háromféleképpen töltheted fel. Háztartási konnektorral (váltakozó áram, AC), EV töltőponton (szintén váltakozó áram) vagy gyorstöltővel (egyenáram, DC). Minden elektromos MG töltőaljzattal van felszerelve, amelybe egy 2-es típusú dugó, más néven Mennekes-dugó illeszkedik. Ezt a dugót az Európai Bizottság 2014-ben jelölte ki az elektromos autók váltóárammal történő töltésére szolgáló szabványnak.

A váltakozó áramú töltéshez kétféle kábel létezik. Az egyik kábel egyik oldalán egy szabványos dugó, a másikon pedig egy 2-es típusú dugó található. Ezt a kábelt kell használnod, ha háztartási konnektorral szeretnéd tölteni az akkumulátort, amit 2-es töltési módnak nevezünk. A másik kábel mindkét végén 2-es típusú dugóval rendelkezik, és erre a kábelre van szüksége, ha (nyilvános) töltőpontot szeretnél használni az utcán, parkolóházakban, üzleti parkokban stb. Ezt hívják 3-as töltési módnak. Otthon is telepíthetsz EV-töltőpontot (wallbox).

Az MG EHS Plug-in Hybrid kivételével az elektromos autót egyenárammal működő gyorstöltőállomáson is töltheted, amit 4-es töltési módnak nevezünk. Ehhez a töltőállomáshoz csatlakoztatott 3. típusú töltőkábelt használd. A 3-as típusú dugó – más néven CCS-dugó – 2017 óta az egyenárammal történő gyorstöltés európai szabványa. Úgy néz ki, mint a 2-es típusú dugó, de két extra érintkezővel. A CCS a Combined Charging System (kombinált töltőrendszer) rövidítése.

A 2-es és a 3-as típusú dugóhoz nincsenek külön töltőaljzatok. Az autóban csak egy CCS csatlakozó van. Ha 2-es típusú dugóval szeretnél tölteni, csak dugd be az autó töltő aljzatának felső részébe.

Type 2 mode2
Type 2 mode 3
Type 3 CCS mode 4

Mennyi ideig tart a töltés?

Az akkumulátor feltöltéséhez szükséges idő több tényezőtől függ:

  • A töltőpont által leadható maximális teljesítménytől (kW-ban).
  • Hogy a töltőpont váltó- vagy egyenárammal működik-e.
  • Az autó fedélzeti töltője, amely meghatározza az akkumulátor töltéséhez használható maximális teljesítményt (kW-ban).
  • Az akkumulátor kapacitása kWh-ban.

Jó tudni, hogy a leggyengébb láncszem határozza meg, hogy végül milyen gyorsan töltődik fel az akkumulátor. Hogy ez mennyi időbe telik, az nyilván az akkumulátor kapacitásától függ. Ne feledd, hogy olyan tényezők, mint a környezeti hőmérséklet és az akkumulátor állapota is befolyásolják a tényleges töltési időt.

Töltés háztartási aljzaton keresztül

A háztartási konnektorból történő töltés tart a legtovább. Európában a hálózati feszültség általában 230 volt, a konnektor által szolgáltatott teljesítmény pedig 2 és 3,7 kW között van. Ha az MG ZS EV-t vesszük példának – amely 44,5 kWh-s akkumulátorral és 6,6 kW-os fedélzeti töltővel van felszerelve -, az akkumulátor 0-ról 100%-ra történő feltöltése nagyjából 14-25 órát vesz igénybe. Ebben az esetben az autó fedélzeti töltője nem befolyásolja a töltési sebességet. Ezt csak a konnektor teljesítménye és az akkumulátor kapacitása határozza meg.

Töltés EV töltőponton

Az EV-töltőpont nagyobb kapacitást biztosít, mint egy háztartási aljzat. A gyakorlatban a teljesítmény 7,4 kW és 22 kW között van, attól függően, hogy a töltőpont egyfázisú vagy háromfázisú hálózati csatlakozáshoz van-e csatlakoztatva. Az MG ZS EV 6,6 kW-os fedélzeti töltővel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a töltőpont teljesítményétől függetlenül az akkumulátort legfeljebb 6,6 kW-os teljesítménnyel tölti. Ebben az esetben a 100%-os töltési idő 6 és 7,5 óra között van.

Töltés gyorstöltő-állomáson

Léteznek olyan töltőpontok is, amelyek váltakozó áram helyett egyenárammal működnek. Ezek az úgynevezett (ultra)gyorstöltők, amelyeket főként az autópályák mentén találhatsz.

A hálózatról érkező váltóáramot a töltőállomáson egyenárammá alakítják. Az autóban lévő invertert megkerülik, ami sokkal nagyobb töltési teljesítményt tesz lehetővé, 50 kW-tól jóval 150 kW fölé. Ez lehetővé teszi, hogy az MG ZS EV akkumulátorát mindössze 40 perc alatt 80%-ra töltsd fel, vagy 15-25 perc alatt 100 km-es hatótávolságot érj el a töltéssel.

A gyorstöltéssel 80%-ig tölthető, mert a lítium-ion akkumulátor töltési sebessége ezután annyira lecsökken, hogy nincs értelme tovább gyorstölteni.

Mennyibe kerül egy EV feltöltése?

A benzinkutakkal ellentétben, ahol közvetlenül a pultnál vagy a fizetési terminálon fizetsz, a nyilvános töltőponton történő töltés megkezdése és befejezése személyes töltőkártyával történik. Ezek úgy néznek ki, mint egy bankkártya vagy kulcstartó. A töltési költségeket utólag automatikusan felszámítják. Az erről szóló számla általában havonta egyszer érkezik.

Annak ellenére, hogy az európai országokban az üzemanyagárak és a kWh-ra vetített áramköltségek jelentősen eltérhetnek, egy dolgot biztosan kijelenthetünk: az elektromos áram olcsóbb, mint a benzin és a gázolaj. Ebből a szempontból egy elektromos autóval pénzt takaríthatsz meg a belső égésű motorral hajtott autóhoz képest.

A tényleges töltési költségek töltőállomás-üzemeltetők szerint változnak. Az otthoni töltés általában a legolcsóbb, a gyorstöltés a legdrágább. Ha nyilvános töltőponton szeretnél tölteni, célszerű először ellenőrizni, hogy milyen fizetési módot használnak. Általában kWh-kilowattóránként valósul meg az elszámolás. Vannak azonban olyan töltőállomások Európában, ahol percdíjat kell fizetni, különösen a forgalmas, népszerű turisztikai területeken. Ha percdíjat fizetsz, az akkumulátor töltése lényegesen többe kerül, ami kellemetlen meglepetéseket okozhat a számlájádon.

Kíváncsi, hol találsz töltőpontot? Vannak különböző weboldalak és alkalmazások, amelyek segítségével gyorsan és egyszerűen megtalálhatod az összes nyilvános töltőpontot Európában, például a Chargemap.

MG4 Comfort tesztautó a szalon előtt - MG Tóth Szolnok
Próbáld ki Szolnokon az MG4 modellt! Várunk egy felejthetetlen tesztvezetésre.