Apple CarPlay és Android Auto szolgáltatás

Apple CarPlay és Android Auto szolgáltatás

Apple CarPlay és Android Auto szolgáltatás az MG modellekben: hogyan működik és milyen előnyökkel jár?

Minden MG modell alapfelszereltségként rendelkezik multimédia rendszerrel, amely tartalmazza az Apple CarPlay és az Android Auto rendszert. Ezt a technológiát úgy tervezték, hogy vezetés közben biztonságosan és legálisan használhasd az okostelefonodon található mindenféle alkalmazást.

Az Apple CarPlay és az Android Auto alapvetően ugyanaz. Az Apple CarPlay az iPhone-felhasználók számára készült, míg az Android Auto az Android szoftverrel működő okostelefonokra. Mindkét rendszert úgy fejlesztették ki, hogy az okostelefon legfontosabb funkcióit az autó multimédia rendszerén keresztül működtesse.

Amint USB-kábelen keresztül párosítod telefonod a multimédia rendszerrel, a kapcsolat automatikusan létrejön. Ettől a pillanattól kezdve a műszerfalon elhelyezett kijelzőn megjelenik az ismerős iOS vagy Android kezelőfelület.

Telefonálj, navigálj és hallgass zenét

Az érintőképernyőn megjelenő alkalmazások azonnal felismerhetőek és használatra készen állnak. Telefonálhatsz, navigálhatsz a Google Maps, a Waze vagy az Apple Maps segítségével, hallgathatsz zenét a Spotify-on keresztül, hallgathatsz történeteket podcastokon keresztül és használhatsz mindenféle más alkalmazást. Pontosan úgy, ahogy mindig is szoktad használni a telefonodat, csak éppen anélkül, hogy a kezedben tartanád.

A Siri vagy a Google Assistant segítségével történő hangvezérlés is hasznos, például egy új navigációs útvonal beállításához. Még Whatsapp-üzeneteket is felolvastathatsz magadnak, és szöveges üzenetet is küldhetsz a beszéddel – szövegértés segítségével. És mindezt úgy, hogy mindkét kezed a kormánykeréken van, a tekinteted pedig az úton.

A telefon beállításain keresztül kiválaszthatod, hogy mely alkalmazásokat szeretnéd használni az Apple CarPlay vagy az Android Auto. A közlekedésbiztonság szempontjából azonban nem minden alkalmazás alkalmas erre a célra.

Apple CarPlay és Android Auto előnyök

Az Apple CarPlay és az Android Auto legfőbb előnye, hogy vezetés közben nem vonja el a figyelmed a telefonod. Mindkét rendszert elsősorban a vezetés közbeni figyelemelterelés megelőzésére és a közlekedésbiztonság növelésére fejlesztették ki. Az okostelefonos figyelemelterelés az egyik legnagyobb veszély a modern közlekedésben.

További előnye a könnyű kezelhetőség a teljes integrációnak köszönhetően. Az Apple CarPlay és az Android Auto összes funkciója egyszerűen kezelhető az érintőképernyőn, a kormánykerék vezérlőegységeivel vagy hangvezérléssel. A zene vagy egy telefonhívás hangja hangosan és tisztán szólal meg az autó audiorendszerén keresztül.

Kompatibilis telefonok

Az Apple CarPlay bármely iPhone 5 vagy újabb iPhone készülékkel használható. Az iOS 9 óta az iPhone-t vezeték nélkül is csatlakoztathatod.

Minden Android 10 vagy újabb Android operációs rendszerrel rendelkező Android okostelefon alkalmas az Android Auto rendszerhez. Az Android 9-es vagy régebbi operációs rendszert használó felhasználóknak először le kell tölteniük az Android Auto alkalmazást a Google Play Store-ból. A telefonokon legalább Android 6.0-nak kell futnia ahhoz, hogy használni lehessen az Android Auto alkalmazást.