Az egyfázisú és a háromfázisú töltés

Az egyfázisú és a háromfázisú töltés

Mi a különbség az egyfázisú és a háromfázisú töltés között? Döntő fontosságú kérdés a töltőpont által leadható teljesítmény szempontjából.

Az elektromos autók töltése során sokat beszélnek az “egyfázisú” és a “háromfázisú” töltésről. Ez döntő fontosságú a töltőpont által leadható teljesítmény szempontjából, és különösen fontos, ha otthonodban szeretnél EV-töltőt telepíteni.

Kezdjük egy rövid magyarázattal az elektromos vezetékekről. A hagyományos (háztartási) elektromos készülékek táplálására szolgáló kábel legalább két vezetéket tartalmaz: egy úgynevezett “fázisvezetéket” az áramellátáshoz, és egy vezetéket a földeléshez.

Európa legnagyobb részén az elektromos hálózat három fázisvezetéket (3x230V) és egy semleges vezetéket használ. Otthonaink és irodaházaink túlnyomó többségében azonban csak egy fázisvezeték (1x230V) áll rendelkezésre. Ezt ezért “egyfázisú” csatlakozásnak nevezzük. Ha otthonodba EV-töltőt szeretnél telepíteni, és egyfázisú csatlakozással rendelkezel, akkor a töltő maximálisan 3,7 kW vagy 7,4 kW teljesítményt tud leadni (16 vagy 32 Amper függvényében).

Háromfázisú csatlakozás

Háromfázisú csatlakozás esetén, ahogy a neve is mutatja, az otthon elektromos áramkörét három fázisú vezetékkel kötik össze a hálózattal (3x230V/400V). Ebben az esetben a töltőpont 22 kW-ból 11 kW-ot képes leadni. Sok modern, legfeljebb tízéves otthon és irodaház már alapfelszereltségként háromfázisú csatlakozással is rendelkezik, míg sok otthonba utólag szerelik be a háromfázisú csatlakozást. Erre például indukciós főzőlap használatához is szükség lehet.

11 kW-os fedélzeti töltő

Az elektromos autók egyre nagyobb akkumulátorkapacitása miatt fontos, hogy az akkumulátor nagyobb sebességgel is tölthető legyen. Az új MG Marvel R Electric, valamint a megújult MG ZS EV és az új MG5 Electric Long Range akkumulátoros változatai nagy teljesítményű fedélzeti töltővel rendelkeznek, amellyel az akkumulátor akár 11 kW-os teljesítményű váltóárammal (AC) is tölthető. Ez nagyon kényelmes és gyorsabb a mindennapi életben. De a töltőpontnak képesnek kell lennie ilyen teljesítmény leadására. Ehhez pedig háromfázisú csatlakozásra van szükség.

A legtöbb nyilvános töltőponton (AC ) már 11 kW-tal is tölthetsz. Európában a nyilvános AC-töltőpontok több mint fele közvetlenül a helyi háromfázisú elektromos hálózatra van csatlakoztatva. Ebben az esetben egy lemerült akkumulátor 6-7 óra alatt újra teljesen feltöltődik. Európában 22 kW-os töltőpontok is találhatóak, két csatlakozóval, így két EV-t egyszerre 11 kW-tal tölthetsz ezeken a pontokon.