Elektromos autó használati tanácsok különböző körülményekhez

Elektromos autó használati tanácsok különböző körülményekhez

Elektromos autó használati tanácsok különböző körülményekhez: a nagyfeszültségű rendszer lényeges alkatrészeket tartalmaz, amelyeket gondosan kell kezelni.

Helytelen vagy gondatlan használat esetén ezek károsodhatnak, vagy idővel már nem működnek optimálisan. Íme néhány tipp az EV-vezetők számára, hogy különböző körülmények között is megfelelően vigyázzanak az elektromos autójukra.

Javasoljuk, hogy az akkumulátort ne töltsd fel többször (egyenáramú) gyorstöltéssel a szükségesnél gyakrabban. Az akkumulátorban rendelkezésre álló energia maximalizálása érdekében ajánlott a lehető legtöbbször váltakozó áramú – mérsékelt sebességű – töltést végezni. A mérsékelt töltési sebességgel jobban kiegyensúlyozható az akkumulátor, és elkerülhető az akkumulátoron belüli polarizáció, így több rendelkezésre álló energia nyerhető.


Ha az EV-t hosszabb ideig nem fogod használni, győződj meg arról, hogy az akkumulátort csak közepes sebességgel töltöd. Sokan 100%-ra töltik az akkumulátort, mielőtt hosszabb időre hátrahagyják az autót, de ennek éppen ellenkező hatása van. Ha az akkumulátort nem használják, akkor is lemerül egy kicsit. Ez a folyamat azonban gyorsabban megy végbe, ha az akkumulátort 100% körül töltik. Eközben az akkumulátor túlzott lemerülését okozhatja, ha az akkumulátort túl sokáig hagyjuk túl alacsony SOC (töltöttségi állapot) mellett. Az akkumulátor jobb ápolása érdekében ajánlott közepes szintre tölteni, mielőtt hosszabb időre mellőzöd az autódat.

További hasznos lépések

Az MG iSMART okostelefon-alkalmazással próbálj meg minél több töltési alkalmat beütemezni, hogy az akkumulátor töltése éjszaka valósuljon meg. Ezzel nemcsak költségeket takaríthatsz meg a csúcsidőn kívüli időszakok alacsonyabb áramdíjai miatt, hanem azt is biztosítja, hogy az akkumulátor teljesen feltöltve legyen, amikor másnap elindulsz.


Töltés előtt ellenőrizd, hogy az autó töltőaljzata száraz és tiszta-e. Ha az aljzat eső vagy hó miatt nedves, gondoskodj róla, hogy száraz legyen, mielőtt csatlakoztatod. A töltőaljzat védelmével is ügyelj a vízzáróságra. Győződj meg róla, hogy mindkét fedelet (a felsőt a váltóáramú töltéshez használt 2. típusú Mennekes dugóhoz, az alsót pedig a 3. típusú CCS dugóhoz, az egyenáramú töltéshez) megfelelően visszatetted a töltés után. Arra is ügyelj, hogy az alsó fedelet hagyd rajta, ha csak 2-es típusú dugóval töltesz.


Próbáld megakadályozni, hogy rágcsálók fészkeljenek az autódban, különösen, ha vidéken vagy erdős területen élsz. Az egerek és egyéb rágcsálók előszeretettel rágcsálják a gumikat és a vezetékeket, ami károsíthatja az alkatrészeket és az elektromos rendszereket, és akár biztonsági kockázatot és tüzet is okozhatnak. Ez különösen igaz, ha a hajtáslánc nagyfeszültségű kábeleit érinti.

Elektromos autó használati tanácsok különböző körülményekhez

A nagyon alacsony hőmérséklet negatívan hat az autó hátralévő hatótávolságára és az akkumulátor teljesítményére. Ezért az autót lehetőség szerint minél gyakrabban parkold (melegebb) garázsban. Ez idővel pozitív hatással lehet az akkumulátor hőmérsékletére és teljesítményére.

A nagyon alacsony hőmérséklet mellett az EV-ben lévő lítium-ion akkumulátor a magas hőmérsékletet sem szereti. Ezért ne parkold az EV-t túl sokáig tűző napfényben vagy nagyon forró helyen. A magas hőmérsékletnek való tartós kitettség csökkentheti az akkumulátor teljesítményét.