Új gumiabroncscímkék kötelezőek az EU-ban

Új gumiabroncscímkék kötelezőek az EU-ban

2021. május 1-től új gumiabroncscímkék kötelezőek az EU-ban az átláthatóbb tájékoztatás és a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében.

2012 óta az Európai Unióban értékesített új autógumikon kötelező a gumiabroncscímke feltüntetése. Ez tájékoztatja a fogyasztókat az üzemanyag-fogyasztásról, a nedves úton való viselkedésről és a zajszintről. Azonban 2021. május 1-jétől megváltozik az európai gumiabroncscímke.

A gumiabroncsok teljesítménye elengedhetetlen a vezetés élményének optimalizálásához. A megújult abroncscímke egy új európai szabályozás eredménye. A frissített és egyszerűsített címkével az EU azt szeretné elérni, hogy a fogyasztók jobban tájékozottak legyenek, és könnyebben összehasonlíthassák a gumiabroncsokat, hogy jobb döntést hozhassanak. Minél több járművezető választja a gazdaságosabb, csendesebb és biztonságosabb gumiabroncsot, annál jobb a környezet, az élhetőség és a közlekedésbiztonság szempontjából.

Mi van a címkén?

A címke az autógumi három legfontosabb tulajdonságára összpontosít: a gördülési ellenállásra, amely befolyásolja az autó energiafogyasztását, a teljesítményre nedves útfelületen és a zajra.

Az első két tulajdonság esetében a gumiabroncs teljesítményét A, B, C, D vagy E betűkkel jelölik, a jótól a rosszig terjedő skálán. A gumiabroncs zajkibocsátását A, B vagy C pontszámmal jelölik, beleértve a 80 km/h sebességnél mért decibelek számát. Így egy pillantással könnyen átláthatod, hogy az autó gumiabroncsa hogyan teljesít ezen a három kiemelt területen.

Új gumiabroncscímkék kötelezőek az EU-ban

Szintén újdonság a két piktogram, amely azt jelzi, hogy az abroncs a legújabb EU-típusjóváhagyási szabványok szerint hivatalosan téli gumiabroncsnak minősül-e hótapadással (hópehely szimbólum), és/vagy a legújabb ISO-szabvány szerint téli gumiabroncsnak minősül-e jégtapadással (hegy szimbólum).

QR-kód

Az új gumiabroncscímke emellett alapfelszereltségként QR-kódot is tartalmaz. Ha ezt a kódot okostelefonoddal beolvasod, közvetlenül kapcsolódik a központi európai EPREL-adatbázishoz, amely a gumiabroncsokra vonatkozó összes termékinformációt tartalmazza. Az EPREL az európai energiacímkézési terméknyilvántartás rövidítése. Ezenkívül minden termékinformáció és gumiabroncscímke kötelezően “nyílt adatként” áll rendelkezésre összehasonlítási célokra.

Az új gumiabroncscímke 2021. május 1-től kötelező az Európai Unióban kínált összes új autógumiabroncsra. A 2021. május 1. előtt gyártott, még raktáron lévő gumiabroncsok továbbra is a régi címkével értékesíthetők. Végül az eladó fél köteles a gumiabroncsra vonatkozó minden lényeges információt előzetesen megosztani a fogyasztóval, például a weboldalon vagy a hirdetésekben.

Kiváló minőségű gumiabroncsok

Az MG-nél minden szempontból igyekszünk mindig az iparág legjobb partnereivel együttműködni, legyen szó akár az akkumulátortechnológiáról, a kereskedői hálózatról vagy más szempontokról. Ez vonatkozik a gumiabroncsokra is, amelyeket minden új MG modellre felszerelünk.

Például minden Luxury felszereltségű modell alapfelszereltségként Michelin abroncsokat kap, míg a Comfort változatok Bridgestone vagy Maxxis abroncsokkal érkeznek a gyárból. A gumiabroncsok gyártójától függetlenül az MG-nél mindig számíthat olyan gumiabroncsokra, amelyek megfelelnek a legmagasabb követelményeknek, és kategóriájukban a teljesítmény, a biztonság, a tartósság, a hatékonyság és a kényelem terén az élen járnak. Ezt a megfelelő gumiabroncscímkék is alátámasztják.