Az elektromos átállás gyorsítására van szükség Európában

Az elektromos átállás gyorsítására van szükség Európában

Az autópiac villamosítása elkerülhetetlen. Valójában a szénalapú üzemanyagokról a zöld energiára való átállást meg kell gyorsítani, ezért az elektromos átállás gyorsítására van szükség Európában.

2020 áprilisban az Európai Parlament és az EU összes tagállama megállapodást kötött az új európai klímatörvényről, amely előírja, hogy 2030-ig az egész EU-ban 55%-kal kell csökkenteni a CO2-kibocsátást 1990-hez képest. A megállapodás azt is tartalmazza, hogy 2050-re el kell érni a teljes CO2-semlegességet.

Ezzel az új megállapodással a cél tovább finomodott. Eredetileg 40%-os célt határoztak meg 2030-ra. A CO2-célkitűzések további szigorítása azonnal azt fogja eredményezni, hogy gyors ütemben még nagyobb lépéseket kell tenni. Az autóiparnak pedig vezető szerepe van a célok eléréséhez szükséges lépésekben.

A közlekedés az Európai Unió teljes CO2-kibocsátásának közel 30%-áért felelős, amelynek 72%-a a közúti közlekedésből származik. A személygépkocsik az európai közúti közlekedés teljes CO2-kibocsátásának több mint 60%-át teszik ki.

Röviden, az európai utakon közlekedő személygépkocsik villamosítása és ezáltal kibocsátásmentessé tétele jelentős hatással lehet a 2030-ra 55%-kal kevesebb CO2-kibocsátás eléréséhez vezető úton.

Az elektromos átállás gyorsítására van szükség Európában

Ezért örömmel látom, hogy Hollandia – ahol az MG Motor Europe központja található, és ahol mostanában én magam is élek – élen jár abban, hogy levélben sürgeti az Európai Bizottságot, hogy 2030-ig az egész Európai Unióban tiltsa be a belső égésű motorral felszerelt új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek értékesítését.

Ez természetesen radikális döntés, és sok erőfeszítésre van szükség ennek megvalósításához. Különösen a töltőinfrastruktúra területén kell még sokat tenni.

Mindazonáltal fontos, hogy 2030-ra már nem fognak belsőégésű motorral hajtott új autókat árulni. Mert ha 2050-re teljesen CO2-semlegesek akarunk lenni, és figyelembe vesszük az új autók átlagos élettartamát, akkor nincs más választásunk, mint 2030 körül kivonni a belső égésű motorokat a forgalomból.

Mi az MG-nél mindenesetre készen állunk arra, amit a jövő hoz. Az MG-nél már most is csak a villamosított autókra koncentrálunk megújuló modellpalettánkkal. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az európai vezetők számára elérhetővé tegyük az elektromos mobilitást. Arra összpontosítunk, hogy intelligens, praktikus, biztonságos és technológiailag fejlett autók széles választékát kínáljuk különböző szegmensekben, különböző igényekre, különböző új modellekkel, amelyeket az elkövetkező években fogunk bevezetni. – Matt Lei, az MG Motor Europe vezérigazgatója