10 érv az elektromos autók mellett

10 érv az elektromos autók mellett

Az MG teljes mértékben elkötelezte magát az elektromos hajtástechnológia iránt, következzen 10 érv az elektromos autók mellett.

10 érv az elektromos autók mellett
10 érv az elektromos autók mellett

Az elektromos meghajtás egyre nagyobb teret hódít. Számos autógyártó, köztük az MG is, teljes mértékben elkötelezte magát e hajtástechnológia mellett. Egy elektromos autó számos előnyt kínál a belső égésű motorral hajtott autókkal szemben.

Az MG szerint az elektromos mobilitásnak elérhetőnek kell lennie az európai autósok számára, akik fiatalos lelkülettel készen állnak arra, hogy belevágjanak az új elektromos életmódba. Következzen 10 érv az elektromos autók mellett:

1 – Nulla károsanyag-kibocsátás

Az elektromos autók fejlesztésének fő oka, hogy vezetés közben nem termelnek semmilyen károsanyag-kibocsátást. Az elektromos autót egy villanymotor hajtja, amelyet egy akkumulátor táplál. Nem éget el üzemanyagot. Egy elektromos autónak még kipufogója sincs. Ez az ideális megoldás a közúti közlekedésre azokban az időkben, amikor a globális CO2-kibocsátást és a légszennyezést drasztikusan csökkenteni kell.

2 – Korlátlan hozzáférés a városközpontokhoz

Európában egyre több város rendelkezik alacsony kibocsátású zónákkal (LEZ). Ezek olyan területek, ahol különböző korlátozásokkal van érvényben a környezetszennyező járművek használata. Más szóval, ha egy autó nem felel meg az előírásoknak, egyszerűen nem engedik be a LEZ-be. A városok és kormányok a légszennyezés csökkentése érdekében fogadták el a LEZ-eket, hogy megfeleljenek az EU levegőminőségi előírásainak. Amellett, hogy egyre több város vezet be LEZ régiókat, ezek a területek idővel egyre nagyobbak és szigorúbbak is lesznek. Egy elektromos autóval korlátlanul hozzáférhet az alacsony kibocsátású zónákhoz, bárhol és bármikor, most és a jövőben is.

3 – A villamos energia olcsóbb, mint az üzemanyag

Annak ellenére, hogy az üzemanyagárak és a villamos energia kWh egységre eső költségei az európai országokban jelentősen eltérhetnek, egy dolgot biztosan kijelenthetünk: a villamos energia olcsóbb, mint a benzin és a gázolaj. Ebből a szempontból egy elektromos autóval pénzt takaríthatsz meg a belső égésű motorral hajtott autóhoz képest. Az otthoni töltés általában a legolcsóbb megoldás.

Megjegyzés: Fontos dolog először ellenőrizni, hogy milyen fizetési módot alkalmaznak, ha nyilvános töltőponton szeretnél tölteni. Általában kWh-kilowattóránként fizethetsz. Vannak azonban olyan töltőállomások Európában, ahol percdíjat kell fizetni, különösen a forgalmas, népszerű turisztikai területeken. Ha percdíjat fizetsz, az akkumulátor töltése lényegesen többe kerül, ami kellemetlen meglepetéseket okozhat.

4 – Csendes és kényelmes

A belső égésű motorral ellentétben az elektromos motor alig bocsát ki zajt. A csend egy elektromos autó fedélzetén ezért összetéveszthetetlen. Ráadásul egy villanymotor nem okoz rezgéseket és rezonanciát, mint általában a belső égésű motorok esetében. A csendes és rezgésmentes hajtáslánc extra kényelmet biztosít.

5 – Nem kell sebességet váltani

Egy másik jelentős különbség a belső égésű motorral hajtott autóhoz képest, hogy az elektromos autónak nincs hagyományos sebességváltója. Egy elektromos autó mindig úgy működik, mint egy automata sebességváltóval rendelkező autó, amelyben nem kell sebességet váltani. Az elektromos motor csendessége mellett a városban a forgalmas start-stop forgalomban vagy a dugóban való vezetés még soha nem volt ilyen kellemes.

6 – Azonnali nyomaték

A villanymotorok egyértelmű jellemzője a figyelemre méltóan nagy nyomaték. Sokkal nagyobb, mint egy átlagos belsőégésű motoré. Ráadásul egy villanymotor azonnal reagál a gázpedál mozgására, és már álló helyzetből leadja a csúcsnyomatékát. Egy belsőégésű motornak van egy bizonyos elkerülhetetlen reakcióideje, és csak egy bizonyos sebességtartományban adja le maximális nyomatékát. Mindez a sima és erőteljes gyorsulásnak köszönhetően vonzó teljesítményt biztosít, és így kiváló vezetési élményt biztosít.

7 – Nagyon hatékony

A jelenleg leghatékonyabb belsőégésű motorok hatásfoka körülbelül 40%. Ez azt jelenti, hogy az üzemanyag energiájának csak 40%-át alakítják át mozgássá. A fennmaradó 60% hő és súrlódás formájában vész el.

Egy elektromos motor körülbelül 90%-os hatásfokot ér el, és ezért lényegesen hatékonyabban használja fel az akkumulátorban rendelkezésre álló energiát. Ráadásul egy elektromos autó könnyen visszanyerheti a mozgási energiát, mivel az elektromos motor egy szempillantás alatt generátorrá alakítható.

8 – Kevesebb karbantartás

Az elektromos hajtáslánc technológiája sokkal egyszerűbb, mint a belső égésű motoroké. Sokkal kevesebb (forgó) alkatrészt és kevesebb folyadékot tartalmaz.

A Consumer Reports nagyszabású amerikai tanulmánya szerint úgy tűnik, hogy az elektromos autók tulajdonosai akár 50%-ot is megtakaríthatnak a karbantartási költségeken egy hasonló, belső égésű motorral szerelt autóhoz képest.

9 – Használja a saját áramát

Nyilvánvalóan lehetetlen, hogy saját olajfinomítód legyen a hátsó kertedben, hogy saját magad állítsd elő az autód üzemanyagát. De az már egyáltalán nem meglepő, hogy saját áramot termelj. Például a saját napelemekből a házad vagy irodaházad tetején. Ha ezt a megújuló energiát használod autód akkumulátorának feltöltésére, még tovább csökkentheted a fenntartás költségeit.

10 – Ösztönzők és adókedvezmények

És végül, de nem utolsósorban: mivel a kormányok Európa-szerte fel akarják gyorsítani az elektromos mobilitásra való átállást, mindenféle pénzügyi előnyökkel lehet számolni.

Vásárlási ösztönzők vagy támogatások, adócsökkentések és a parkolási költségek alóli mentesség a városközpontokban például. Vagy ingyenes hozzáférés a buszsávokhoz és a telekocsi-sávokhoz, pénzügyi előnyök a vállalkozóknak, és így tovább. Ezek az intézkedések szintén nagyon vonzóvá teszik az elektromos autót, és sok pénzt takaríthatnak meg.