A vezetés közbeni telefonhasználatot kiváltó megoldás

A vezetés közbeni telefonhasználatot kiváltó megoldás

A vezetés közbeni telefonhasználatot kiváltó megoldás az MG infotainment rendszere, amely az Apple CarPlay és az Android Auto rendszerekkel kompatibilis.

Az európai közlekedésbiztonsági szervezeteket mélyen aggasztja az okostelefonok vezetés közbeni használatának növekedése. De tudtad, hogy az MG segítségével biztonságosan használhatod okostelefonodat vezetés közben, anélkül, hogy az okostelefon ténylegesen a kezedben lenne?

Az elmúlt években több tanulmány is készült az okostelefonok vezetés közbeni használatáról és az ezzel járó veszélyekről. Ezek szerint a figyelemelterelés jelenti az egyik legnagyobb baleseti kockázatot a modern közlekedésben. Ez főként az elektronikus eszközök, például az okostelefonok általi figyelemelterelésre vonatkozik.

Ugyanakkor különböző tanulmányok azt mutatják, hogy a járművezetők túlnyomó többsége (több mint 80%-a) felismeri, hogy az okostelefon használata vezetés közben veszélyes. Ennek ellenére az okostelefonok vezetés közbeni használata az elmúlt években megnőtt, és egyes országokban az összes közlekedő körében meghaladja a 70%-ot is.

Sokan használnak telefont vezetés közben

A közlekedésbiztonsági szervezetek nyilvánvalóan aggódnak emiatt. Aggódnak amiatt is, hogy a fiatalabb generációk számára a vezetés közbeni telefonhasználat “normális” lesz, mivel az okostelefon az életünk szerves részévé vált.

Nem véletlen, hogy több kampány is folyik a vezetés közbeni telefonhasználat elleni küzdelem érdekében. A vezetés közbeni telefonhasználatért kiszabott bírságok is drágulnak, több országban pedig speciális, kifejezetten a telefonhasználat észlelésére szolgáló közúti kamerákat helyeznek el. De tudtad, hogy vezetés közben egy MG-ben biztonságosan használhatod okostelefonod legfontosabb funkcióit anélkül, hogy az okostelefonod ténylegesen a kezedben lenne?

A vezetés közbeni telefonhasználatot kiváltó megoldás

Apple CarPlay és Android Auto
Minden MG modell alapfelszereltségként rendelkezik Apple CarPlay és Android Auto funkcióval. Ezt a technológiát úgy tervezték, hogy vezetés közben biztonságosan és legálisan használhass mindenféle alkalmazást okostelefonodon.

Az Apple CarPlay és az Android Auto alapvetően ugyanaz. Az Apple CarPlay az iPhone felhasználók számára készült, míg az Android Auto az Android szoftverrel működő okostelefonokhoz. Ha az Apple CarPlay vagy az Android Auto aktiválódik, miután csatlakoztattad telefonodat az infotainment rendszerhez, akkor az autó érintőképernyőjén keresztül használhatod és kezelheted a különböző alkalmazásokat telefonodról. Így ténylegesen használhatod a telefonodat, de anélkül, hogy a kezedben tartanád. Az autó érintőképernyője még úgy is néz ki, mint a telefonod kezdő képernyője. A még biztonságosabb vezetés érdekében minden funkciót vezérelhetsz a kormánykapcsolókkal és hangvezérléssel.

Infotainment előnyök

A telefon beállításaival eldöntheted, hogy a rendszer mely alkalmazásokat használhatja az Apple CarPlay vagy az Android Auto segítségével. Kihangosítva telefonálhatsz, navigálhatsz a Google Maps vagy az Apple Maps segítségével, zenét hallgathatsz a Spotify-on keresztül, és még a WhatsApp üzeneteket is felolvashatod. Minden zene az autó hangszóróin keresztül szólal meg. A közlekedésbiztonságra való tekintettel nyilván nem minden alkalmazás alkalmas az Apple CarPlay és az Android Auto számára, de általánosságban ezek a legfontosabbak.

Az Apple CarPlay bármilyen iPhone 5 vagy újabb iPhone-nal használható. Minden Android 10 vagy újabb Android 10-es vagy újabb Android okostelefonnal használható az Android Auto. Az Android 9-es vagy régebbi Android 9-es vagy régebbi rendszerű készülékeken először le kell tölteni az Android Auto alkalmazást a Google Play Áruházból.

Szériafelszereltség az infokommunikációs rendszer
Az Apple CarPlay és az Android Auto az összes MG modellhez szériában kínált infotainment rendszerbe van integrálva. Az Apple CarPlay és az Android Auto mellett ezek a rendszerek integrált navigációval, több USB-porttal, DAB+ digitális rádióval, Bluetooth-kapcsolattal és egyebekkel is rendelkeznek. (felszereltség függvényében)

Az MG Marvel R Electric és az MG ZS EV Luxury felszereltségű változata az MG iSMART infotainment rendszer továbbfejlesztett változatával van felszerelve, olyan kiegészítő funkciókkal, mint a valós idejű közlekedési navigáció, naptárszinkronizálás, időjárás-előrejelzés, Amazon Prime streaming zene és firmwire over-the-air (FOTA ) frissítések.