Az AC és a DC töltés különbségei

Az AC és a DC töltés különbségei

Nem lehet megkerülni, hogy megvizsgáljuk, mennyi idő alatt töltődik fel egy elektromos autó akkumulátora: az AC és a DC töltés különbségei.

Az AC és DC a váltakozó áram (AC) és az egyenáram (DC) rövidítései. A különbség az, hogy a váltakozó áram esetében a feszültség folyamatosan váltakozik. Az egyenáramnál a feszültség folyamatosan azonos, és ezért maximális.

De mi köze van ehhez az elektromos autónak? Nos, az elektromos hálózat váltóárammal működik, de egy elektromos autó akkumulátora egyenárammal működik. Ahhoz, hogy az akkumulátort közvetlenül az elektromos hálózatból származó árammal töltsük, a váltakozó áramot először egyenárammá kell alakítani. Ez az autóban lévő inverter segítségével történik.

Az inverter azonban korlátozza az akkumulátor töltési sebességét. A legerősebb váltóáramú töltők akár 43 kW teljesítményre is képesek, míg például az MG Marvel R Electric akkumulátorát legfeljebb 11 kW váltóáramú váltóárammal lehet tölteni.

DC töltés

A legtöbb elektromos autó, mint az összes teljesen elektromos MG modell, egyenárammal is tölthető. Ebben az esetben az autóban lévő invertert megkerülik, ami sokkal nagyobb töltési sebességet tesz lehetővé. A váltóáramról egyenáramra történő átalakítás magában a töltőállomásban történik. Ehhez is a sokkal vastagabb töltőkábelt kell használni, amely magához a töltőállomáshoz van csatlakoztatva. Más töltőcsatlakozóval (CCS) is rendelkezik, mint a váltakozó áramú töltés, amelyhez saját töltőkábelt szükséges használni.

Az egyenáramú töltők általában 50 vagy 100 kW teljesítményt nyújtanak, sőt, az Európában épülő legújabb töltőállomásokon néha akár 350 kW-ot is. Az MG Marvel R Electric maximális egyenáramú töltési sebessége 90 kW, még egy ilyen nagy töltőteljesítményű állomáson is. Ez lehetővé teszi, hogy az akkumulátort körülbelül 30 perc alatt 80%-ra töltsük fel.

A váltakozó áram minden töltőpontra vonatkozik otthon, a munkahelyen, az utcán a lakótelepen, a parkolókban stb. Az egyenárammal működő töltők az úgynevezett gyorstöltők, amelyeket általában az autópálya mentén vagy a nagy bevásárlóközpontok parkolóiban találhatsz, lakott területeken kívül.

Ne felejtsük el azonban, hogy minden esetben számos más tényezőtől is függ, mennyi idő alatt töltődik fel valóban az akkumulátor. Nem csak attól, hogy egy töltőpont mekkora maximális teljesítményt tud leadni. Szeretnél többet megtudni az elektromos autó töltéséről?