Az EV akkumulátorok élettartamát meghatározó tényezők

Az EV akkumulátorok élettartamát meghatározó tényezők

Ismerd meg, mi befolyásolja az EV akkumulátorok élettartamát, és mit tesz az MG az ügyfelek megnyugtatására: az EV akkumulátorok élettartamát meghatározó tényezők.

Ahogy az elektromos autók (EV) értékesítése tovább növekszik, és egyre többet tudunk meg az EV-t fontolgató vásárlók motivációjáról, úgy tűnik, hogy még mindig vannak aggályok az akkumulátor élettartamával kapcsolatban.

Kezdjük azzal, hogy egyelőre nem lehet egyértelmű választ adni az EV akkumulátorok élettartamára. Az a több ezer elektromos autó, amelyet az elmúlt években különböző kutatók vizsgáltak meg, hogy feltérképezzék az akkumulátorok kapacitásának csökkenését, nem ad egyértelmű képet. Ez azért van így, mert az EV élettartama során mindenféle tényezőtől függ, miközben a különböző gyártók akkumulátorai között is vannak különbségek.

Az EV akkumulátorok élettartamát meghatározó tényezők

Az, hogy egy lítium-ionos EV-akkumulátor mennyi töltést képes megtartani, és ezért milyen messzire lehet az autót egyetlen töltéssel vezetni, attól is függ, hogy az akkumulátor milyen gyakran megy át egy teljes töltési cikluson. Tehát attól, hogy egy üres akkumulátort milyen gyakran töltenek újra teljesen fel.

Az, hogy ez milyen mértékben befolyásolja az akkumulátor kapacitásveszteségét, attól függ, hogy hány kilométert tesz meg az EV, és milyen gyakran töltik az akkumulátort. Tehát ennek nincs közvetlen köze az autó korához. Elméletileg egy 10 éves EV akkumulátora akár sokkal jobb állapotban lehet, mint egy ötéves, intenzíven használt EV-é.

Az akkumulátor élettartamának maximalizálása

Bár az akkumulátor élettartamát nehéz meghatározni, többféleképpen is maximalizálható. Az MG ZS EV-ben például az akkumulátor “pufferelt”. Ez azt jelenti, hogy nem használhatja fel az akkumulátorban tárolt teljes energiamennyiséget. Ez csökkenti az akkumulátor ciklusainak számát.

Ha az akkumulátor lemerül, és az EV-t hosszabb ideig nem használják, az akkumulátor annyira lemerülhet, hogy már nem lehet feltölteni. Az MG modellek azonban egy speciális rendszerrel rendelkeznek, amely megakadályozza, hogy az akkumulátor teljesen lemerüljön.

Az akkumulátor élettartamát javító másik óvintézkedés, amelyet az MG minden járművében alkalmaz, az akkumulátor hőmérséklet-szabályozása. Az EV akkumulátor optimális teljesítményt nyújt és a legtöbb energiát nagyjából 15 és 25 Celsius-fok közötti hőmérsékleten képes tárolni. Ha az akkumulátort az ideális üzemi hőmérsékleten tartjuk, ahogyan azt az MG Marvel R Electric teszi a belső hőszivattyúval ellátott klímavezérléssel, akkor minden időjárási körülmények között a legtöbbet hozhatjuk ki az akkumulátorból. Ez azt is jelenti, hogy az akkumulátort nem kell olyan gyakran tölteni.

Mit tehetsz MG tujadonosként?

Az akkumulátor élettartamát maximalizálhatja, ha a töltöttségi szintet 20 és 80% között tartod. Ha pedig néhány hétig nem fogod használni az autót, például amikor nyaralni mész, győződj meg róla, hogy az akkumulátor legalább félig legyen feltöltve. Ezzel kapcsolatban jó tudni, hogy az új MG Marvel R Electric esetében az akkumulátor töltési célszintje egyedileg beállítható.

Mindenesetre nem számít, hogyan töltöd az akkumulátort. Gyakran azt sugallják, hogy az ismételt gyorstöltés (egyenáram) káros az akkumulátorra, de ez nem valós. A töltés során az akkumulátort folyamatosan figyelemmel kísérjük, és a töltési sebességet szükség esetén automatikusan módosítjuk, például ha az akkumulátor túlmelegedése lépne fel.

Mit tesz az MG?

Minden MG modell a rendkívül fejlett akkumulátortechnológiával rendelkezik, amely lenyűgöző biztonságot és tartósságot nyújt. Az MG anyavállalata, a SAIC Motor a világ egyik legtapasztaltabb EV-gyártójának tekinthető. A SAIC Motor ugyanakkor szorosan együttműködik a CATL-lel, Kína legnagyobb lítiumion-akkumulátor gyártójával, amely a világ öt legnagyobb gyártójának egyikével. A SAIC Motor és a CATL 2017 óta közös vállalatot alapított.

Továbbá az MG 2021-től kezdődően 5 évről 7 évre hosszabbította meg az összes modellre vonatkozó gyártói garanciát. A 7 év/150 000 km-es garancia a teljes járműre vonatkozik, beleértve az elektromos hajtás alkatrészeit, például a lítium-ion akkumulátorokat is.