Regeneratív fékezés

Regeneratív fékezés

A regeneratív fékezés lehetővé teszi a lassítás során felszabaduló energia visszanyerését a hatótávolság maximalizálása érdekében.

Az MG elektromos és hibrid járművei alapfelszereltségként regeneratív fékrendszerrel rendelkeznek. Ez a technológia lehetővé teszi a lassítás során felszabaduló energia visszanyerését a hatótávolság maximalizálása érdekében.

Az elektromos motornak számos nagyon hasznos előnye van. Ilyen például a nagyon magas hatásfok. Vagy az álló helyzetből azonnal rendelkezésre álló nagy nyomatéka, amellyel egy elektromos autó vonzó teljesítményt garantál. Az elektromos motor másik előnye, hogy az ellenkező irányú forgásakor generátorként működik.

Az áramellátástól a töltésig

Ez utóbbi természetesen ideális egy elektromos autóban. Amikor felemeled a lábad a gázpedálról, az elektromos motor azonnal generátorként működik. Felhasználja az autó előrehaladása közben felszabaduló mozgási energiát, és elkezdi feltölteni az akkumulátort. Ennek hatására az autó a kiválasztott üzemmódtól függően a szokásosnál erősebben lelassul.

Az MG többféle regenerálási módjával Te döntöd el, hogy az autó továbbra is a lehető legszabadabban guruljon, vagy még gyorsabban lassuljon le, hogy több energiát nyerjen vissza. Természetesen az autó továbbra is rendelkezik normál fékekkel, így ha elég erősen nyomod a fékpedált, a hagyományos fékek is működésbe lépnek a kívánt fékerő elérése érdekében.

Egy pedálos vezetés

A “legerősebb” regenerációs üzemmódban a fékhatás még olyan mértékű is, hogy már alig van szükség a fékpedálra. Ezt az állapotot “egypedálos vezetésnek” is nevezik. Rövid idő után nagyon jól fogod érezni magad ezzel az új vezetési móddal.

A kiválasztott regeneratív fékezési módtól függően a féklámpák kigyulladnak, amint felengeded a gázpedált, és a regeneratív fékezés az adott fékerővel lép működésbe.

Ideális városi forgalomban

Az autópályán, nagy sebességnél nyilván nem szeretnéd, hogy a regeneratív fékrendszer minden alkalommal működésbe lépjen, amikor felengeded a gázpedált. Ilyen helyzetekben kikapcsolhatod a rendszert. Ebben az esetben a jármű továbbra is a lehető legszabadabban gurul. Pontosan úgy, ahogy azt megszoktad.

De különösen a városban, ahol sok a közlekedési lámpa, vagy a csúcsforgalomban, ahol nagyon gyakran kell felengedned a gázpedált, a regeneratív fékrendszer nagyon hatékony eszköz. A regeneratív fékrendszer használatával rengeteg extra energiát nyerhetsz vissza, hogy optimalizáld a hatótávolságot. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha egyszer megszoktad az “egypedálos vezetést”, a városi forgalomban már nem is fogsz mást igényelni.