Az EV akkumulátorokhoz kevesebb nyersanyagra van szükség

Az EV akkumulátorokhoz kevesebb nyersanyagra van szükség

Várhatóan tíz év múlva feleannyi lítiumra lesz szükségünk az EV-akkumulátorok gyártásához, mint ma: az EV akkumulátorokhoz kevesebb nyersanyagra van szükség.

Egy elektromos autó (EV) akkumulátora az újrahasznosítással együtt átlagosan 30 kg nyersanyagot tartalmaz, míg egy átlagos benzines autó átlagosan 17 000 liter üzemanyagot éget el élettartama alatt.

Ez derül ki a Transport & Environment (T&E) új tanulmányából, amely szerint Európában a nyersolajtól való függőség sokkal nagyobb, mint az EV-akkumulátorok nyersanyag-szükséglete.
A kutatók szerint az akkumulátor-technológia folyamatos fejlődése miatt a szükséges nyersanyagok közötti különbség tovább fog nőni. Várhatóan tíz év múlva feleannyi lítiumra lesz szükségünk az EV-akkumulátorok gyártásához, mint ma. A szükséges kobalt mennyisége több mint háromnegyedével, a nikkelé pedig mintegy ötödével csökken majd.

A T&E azt is megállapítja, hogy 2035-re a szükséges lítium több mint egyötöde és a kobalt 65%-a származhat újrahasznosításból, ha az Európai Bizottság által javasolt szigorúbb újrahasznosítási jogszabályokat elfogadják. Ez nem mondható el a hagyományos autók által elégetett üzemanyagokról.

Az EV akkumulátorokhoz kevesebb nyersanyagra van szükség

Amellett, hogy az elektromos autók kevesebb nyersanyagot igényelnek, mint a fosszilis üzemanyaggal működő autók, az elektromos autók általában véve kedvezőbbek az éghajlat számára. A tanulmány azt is kimutatta, hogy egy EV 58%-kal kevesebb energiát fogyaszt teljes élettartama alatt, mint egy hasonló benzines autó.

A T&E életciklus-elemző eszköze szerint még Lengyelországban, az Európában legszennyezőbb villamosenergia-termeléssel rendelkező országban is 22%-kal kevesebb az elektromos autó (közvetett) CO2-kibocsátása, mint egy hasonló benzines autóé.

Az MG küldetése, hogy az elektromos mobilitást mindenki számára elérhetővé tegye. A hangsúly az intelligens, praktikus, biztonságos és technológiailag fejlett autók széles választékának kínálatán van, különböző szegmensekben, különböző igényekre. A népszerű MG ZS EV, az MG EHS Plug-in Hybrid és a nemrég bemutatott vadonatúj MG Marvel R Electric mellett számos vonzó új modell van készülőben, köztük az MG5 Electric még 2022-ben.