Az ötcsillagos EURO NCAP eredmény feltételei

Az ötcsillagos EURO NCAP eredmény feltételei

Bemutatjuk hogyan tesztelik az autók biztonságát, és mik az ötcsillagos EURO NCAP eredmény feltételei.

A biztonság fontos kérdés az új autók fejlesztése során, és sok európai autós számára fontos vásárlási érv. Annak érdekében, hogy tisztességes és átlátható képet kapjunk arról, hogy egy új autó valóban mennyire biztonságos, sok autót az Euro NCAP független töréstesztelő intézet tesztel, és nullától legfeljebb öt csillagig terjedő értékeléssel értékel.

Az Euro NCAP az Európai Új Autó Értékelési Program rövidítése. Ez egy független intézet, amely a közúti közlekedésbiztonság területén működő különböző hatóságok és érdekcsoportok együttműködésével jött létre. Az Euro NCAP azért dolgozta ki az ötcsillagos minősítési rendszert, hogy a fogyasztók könnyen összehasonlítható módon betekintést nyerjenek az új autók biztonsági szintjébe – mind az utasok, mind a többi közlekedő számára.

Az autókat az Euro NCAP különböző módon teszteli, több példányt ténylegesen összetörve. Frontálisan, oldalirányban, oszlopnak és gyalogosnak ütköznek. Aktív vezetőtámogató rendszereket is tesztelnek. Az Euro NCAP tesztjei a legfontosabb, valósághű baleseti forgatókönyveket reprezentálják, amelyek súlyos vagy halálos sérüléseket okozhatnak az utasok vagy más közlekedők számára.

A balesetet szenvedett járművek és az autóban lévő tesztbábuk állapotának alapos elemzése után az autót nullától a maximális öt csillagig terjedő értékeléssel értékelik. A bábukat több HD-kamera is filmezi a baleset során. Az utasok (felnőttek és gyermekek) és a gyalogosok biztonsági pontszámait, valamint az aktív biztonsági rendszerek működését is feltüntetik.

Az ötcsillagos EURO NCAP eredmény feltételei:

0 csillag biztonság: Megfelel a típusjóváhagyási előírásoknak, így legálisan értékesíthető, de hiányzik belőle a kritikus modern biztonságtechnika.

1 csillag biztonság: Marginális ütközésvédelem és kevés ütközéselkerülő technológia.

2 csillagos biztonság: Nominális ütközésvédelem, de hiányzik az ütközéselkerülő technológia.

3 csillagos biztonság: Legalább átlagos utasvédelem, de nem mindig a legmodernebb ütközéselkerülő funkciókkal felszerelve.

4 csillagos biztonság: Összességében jó teljesítmény az ütközésvédelemben és minden téren; további ütközéselkerülő technológia lehet jelen.

5 csillagos biztonság: Összességében kiváló teljesítmény az ütközésvédelem terén, valamint átfogó és robusztus ütközéselkerülő technológiával jól felszerelt.

Az Euro NCAP értékelése túlmutat a jogszabályi előírásokon. A csillagok száma azt mutatja, hogy az autó mennyire jól teljesít a teszteken. De befolyásolja az is, hogy az autógyártó milyen biztonsági felszereléseket kínál minden piacon.

Mennyire biztonságos egy MG?

Térjünk rögtön a lényegre. Az MG ZS EV volt a legelső 100%-ban elektromos SUV a B-szegmensben, amely öt csillagot kapott az Euro NCAP-tól. Ez azt jelenti, hogy az autó minden szempontból jól teljesít, és szériafelszereltségként egész Európában a vezetőtámogató rendszerek széles választékával van felszerelve, amelyeket MG Pilot néven rendszerbe foglaltunk.