Két év alatt megduplázódott az európai töltőhálózat

Két év alatt megduplázódott az európai töltőhálózat

Az EV-töltési megoldásokat kínáló NewMotion csatlakoztatta a 200 000. nyilvános töltőpontot a hálózatához: két év alatt megduplázódott az európai töltőhálózat.

A NewMotion – az ágazat egyik legnagyobb szereplője – szerint ez a mérföldkő elsősorban az Ultra Fast Charging Scandinavia, a németországi Volkswagen Group Charging, az osztrák ÖAMTC Betriebe GmbH, az olaszországi Enel X Mobility, az egyesült királyságbeli Gronn Kontakt és számos más vállalattal kötött új partnerségeknek köszönhető.

Az újratölthető elektromos járművek értékesítése Európában megfontoltan növekszik. A 2020-ban több mint egymillió regisztrációval Európa mostanra még Kínát is megelőzte az új BEV-ek és PHEV-ek összes eladásból való részesedése tekintetében.

Sajnos az infrastruktúra nem tart lépést az elektromos járművek növekvő értékesítésével. Az elmúlt három évben az európai EV-eladások több mint 110%-kal nőttek. Ugyanebben az időszakban a nyilvános töltőpontok száma kevesebb mint 60%-kal nőtt.

Az infrastruktúra lemaradása oda vezethet, hogy a töltőpontok hiánya miatt az EV-értékesítés megtorpan. Ennek nem szabadna megtörténnie. Főleg azért nem, mert az európai kormányok számos intézkedést hoznak az elektromos autózás népszerűsítésére. Emellett egyre több autógyártó jelenti be, hogy hamarosan teljes mértékben csak a (PH)EV-kre fog koncentrálni. Ahogyan az MG már most is teszi ezt Európában.

EV töltőhálózat

Határozott vállalkozókra és szervezetekre van szükségünk, akik átérzik a jól lefedett töltőhálózat sürgősségét, és felveszik a kesztyűt. Ilyen például az Allego, EVBox, Fastned, E-Flux, EVWay, ABB, EWE Go, Ionity és még sokan mások. Külön megemlítenénk a NewMotiont, amely nemrég kezdte meg a 200 000. töltőpontjának használatát Európában.

A NewMotion több mint 200 partner szolgáltatásainak összekapcsolásával teszi a lehető legkönnyebbé az európai EV-vezetők dolgát. Ennek köszönhetően több mint 35 európai országban a legkülönfélébb EV-töltési megoldások szolgáltatóinak legalább 200 000 töltőpontja érhető el ugyanazzal az előfizetéssel, alkalmazással és töltőkártyával.

Két év alatt megduplázódott az európai töltőhálózat

Annak ellenére, hogy ez még mindig kevés, a NewMotion 200 000. töltőpontja (2021) azt mutatja, hogy az európai töltőhálózat bővítése felgyorsult. A 100 000. töltőpontot csak 2019 márciusában helyezték üzembe, tíz évvel a vállalat alapítása után.

Reméljük, a fejlődés ilyen ütemben folytatódik. A jelenlegi fejlemények ismeretében feltétlenül szükséges, hogy 2024-re legalább egymillió, 2029-re pedig hárommillió nyilvános töltőpont működjön Európában. Összehasonlításképpen: 2020 végére közel 300 000 nyilvános töltőpont működött Európában.