MG4 EVolution

MG4 EVolution

MG4 EVolution – az MG4 Electric európai bevezetése megkezdődött.

MG4 EV bemutató
MG4 EV bemutató

Az új MG4 Electric európai bemutatója: a kompakt, tisztán elektromos hajtású ferdehátú új mérföldkövet jelent az MG Motor növekedési pályáján. Az MG4 Electric az első az anyavállalat SAIC Motor intelligens új MSP platformjára (“Modular Scalable Platform”) épülő MG modellek sorában – ezzel az MG Motor eddigi legfontosabb autója.

Lenyűgözően kompakt méretekkel és kivételes formatervezéssel, kiváló vezetési viselkedéssel, magas szintű elektromos hatékonysággal, innovatív vezetőtámogató rendszerekkel és nagyszerű használhatósággal rendelkezik.

MG4 EV bemutató Amsterdam
MG4 EV bemutató Amsterdam

Az MG4 Electric három változattal lép be a fontos C szegmensbe Európában. A belépőszintű modell az MG4 Electric Standard, 51 kWh kapacitású akkumulátorral, akár 350 km hatótávolsággal a WLTP ciklusban és 125 kW (170 LE) teljesítményű hátsó villanymotorral.

Az MG4 Electric Comfort és az MG4 Electric Luxury egyenként 64 kWh-s akkumulátorral és 150 kW (204 LE) teljesítményű villanymotorral büszkélkedhet. Ennek köszönhetően a Comfort modell akár 450 km-es hatótávolságot is kínál. Az első járműveket 2022-ben szállítják ki az előrendelési programban részt vevő ügyfeleknek. Magyarországon a modell 2023-ban várható, az MG5 bevezetését követően.

“Az MG4 Electric egy újabb mérföldkő az MG Motor hosszú történetében” – mondta Xinyu Liu, a SAIC Motor Europe vezérigazgatója. “Okosabb alternatívát kínál a többre vágyó fogyasztóknak. A technológiailag kifinomult és rendkívül rugalmas MSP platformunkra épülő első járműként a lenyűgöző elektromos teljesítményt, a kiváló vezetési agilitást és az innovatív asszisztensrendszereket egyszerű használhatósággal és kiemelkedő, dinamikus formatervezéssel ötvözi.”

Design és méretek

Az MG4 Electric dinamikus formatervezése globális fejlesztés eredménye, amelyben részt vett a SAIC Motor Design Center Sanghajban, a londoni Advanced Design Studio és a szintén a brit fővárosban található Royal College of Art. A 4.287 mm hosszú, 1.836 mm széles és mindössze 1.504 mm magas ötajtós ferdehátú tökéletesen illeszkedik a szegmens elváráasihoz. Hosszú, 2 705 mm-es tengelytávja vonzó arányokat és bőséges belső teret biztosít – akár egy ötfős család számára is. A csomagtér térfogata 350 és 1.165 liter térfogat között változik.

A feltűnő fényszórók és a döntött, függőlegesen felfelé álló irányjelzők összetéveszthetetlen frontrészt kölcsönöznek az MG4 Electricnek, amelyet 28 LED és hat függőleges száloptikás csík hangsúlyoz. A ködlámpák és a tompított fényszóró három egysége LED-es kanyarfényszórókkal kombinálódik. E vonalak hatása a megfelelő fényszegélyek változatos kialakításán keresztül a hátsó részen is folytatódik a komplex LED-es hátsó lámpákkal. A 172 LED és a jármű teljes szélességében végighúzódó hátsó fénycsík további optikai hangsúlyt ad az autó karakterének. A kéttónusú tető és annak kifinomult aerodinamikája kettős szárnyú tetőspoilerbe megy át, amely optikailag meghosszabbítja az autó vonalvezetését.

Egyedi műszaki megoldások

A modellváltozattól függően a légellenállási együttható cW 0,27 és 0,287 között van. Ha kevesebb hűtőlevegőre van szükség, a rendszer lezárja a légbeömlő nyílást, így akár 30 százalékkal javítja az aerodinamikai teljesítményt, és akár 10 százalékkal növeli a hatótávolságot (Comfort szinttől elérhető). A 17 colos könnyűfém keréktárcsák Tomahawk kialakítása – a Comfort és Luxury modellekhez kéttónusú kivitelben – szintén aerodinamikai szempontból optimalizált, ami a Continental alacsony ellenállású 215/55 R17 méretű gumiabroncsaival együtt csökkenti az energiafogyasztást. Az MG4 Electric a következő karosszériaszínekben lesz kapható: Pebble Black, Dover White, Medal Silver, Andes Grey, Diamond Red, Brighton Blue és Fizzy Orange.

Az MG4 Electric nagyvonalú belső terét szándékosan minimalista módon tervezték, hangsúlyozva az egyszerűség, a technológia és a minőség alapelveit. A pilótafülke könnyű, karcsú műszerfalakkal és kezelőelemekkel maximalizálja a rendelkezésre álló teret, kiváló minőségű anyagok felhasználásával és gondos beépítéssel. A középkonzol lebegő kialakítása nagyobb teret teremt, és olyan hasznos funkciókat integrál, mint az okostelefon-tároló és a vezeték nélküli töltés a Luxury változatban. A kétküllős kormánykerék magassága és pozíciója állítható. A kormánykerék a Comfort kiviteltől kezdve bőrborítással rendelhető, a Luxury kivitelben pedig fűthető. Emellett minimalizált MG funkciógombos kialakítást alkalmaz. A Luxury kivitel fűthető első üléseket is kínál, a vezetőülés pedig hatféle elektromos beállítási lehetőséggel rendelkezik.

One Pack akkucsomag

Kategóriájának legvékonyabb akkumulátora és nagyszerű elektromos teljesítménye az MG4 egyik legnagyobb újítása.

Az innovatív “ONE PACK” akkumulátor képezi az MG4 Electric dinamikus megjelenésének alapját. Az akkumulátorcellák vízszintes elrendezése mindössze 110 mm-es magasságot eredményez, így az akkumulátor a legvékonyabb a kategóriájában – még egy kólásdoboznál is alacsonyabb -, és alacsonyabb járműmagasság mellett nagyobb belső belmagasságot tesz lehetővé. Az akkumulátor az anyavállalat, a SAIC Motor által kifejlesztett, akkumulátoros-elektromos járművekhez kifejlesztett MSP platform része. Az architektúra intelligens és moduláris felépítése számos előnyt kínál a rugalmasság, a helykihasználás, a biztonság és a vezetési élmény terén. A szerkezet skálázható, és 2650 és 3100 mm közötti tengelytávra alkalmas. Ez támogatja a különböző szegmensek különböző karosszériaelemeinek tervezését ugyanazon a platformon, a ferdehátú modellektől kezdve a SUV-kon, a furgonokon át egészen a sportautókig.

MSP platform

Az MG4 Electric a márka első olyan járműve Európában, amely az MSP platformra épül, és kezdetben két akkumulátoros változatban kerül forgalomba. Az MG4 Electric Standard egy 51 kWh-s akkumulátort kombinál egy hátul elhelyezett 125 kW-os villanymotorral, amely a hátsó kerekeket hajtja. Ez a belépőszintű modell 7,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, 160 km/h végsebességet ér el, és a WLTP-ciklusban akár 350 km-es hatótávolságot kínál. A váltóáram (AC) töltési teljesítménye 6,6 kW, míg az akkumulátor egyenárammal (DC) akár 117 kW-os gyorstöltéssel is tölthető. Utóbbi esetben az akkumulátor 10 százalékról 80 százalékra tölthető 40 perc alatt.

A Comfort és Luxury modellek 64 kWh-s akkumulátorral és a hátsó kerekeket meghajtó 150 kW-os motorral rendelkeznek. Ezek 7,9 másodperc alatt teljesítik a szabványos sprintet, és a végsebességük is 160 km/h. A WLTP szerint a hatótávolság 450 km (a Luxury esetében 435 km). A 11 kW-os fedélzeti töltő (AC) mindkét modellhez szériafelszereltségként jár. Eközben az akkumulátor gyorstöltése (DC) 35 perc alatt 10 százalékról 80 százalékra tölthető, akár 135 kW-os teljesítménnyel – ez 32 perc alatt mintegy 300 km megtételére elegendő energiát jelent. Ezenkívül mindhárom változat 250 Nm maximális forgatónyomatékkal büszkélkedhet.

Kiváló kezelhetőség és optimális egyensúly

Hátsó motorjával és hátsókerék-hajtásával, valamint kiegyensúlyozott 50:50 arányú súlyelosztásával az MG4 Electric kiváló kezelhetőséget és vezetési élményt nyújt. Az európai prémium gyártók nagyobb járműveihez hasonlóan az MG az MG4 Electric esetében is MacPherson első felfüggesztést, a hátsó tengelynél pedig komplex, ötlengőkaros, független felfüggesztést alkalmaz. A Bosch kettős fogaskerekes elektromos szervokormányával, amely gyorsan és pontosan, valós időben igazítja a kormányerőt a jármű sebességéhez – alacsony sebességnél a könnyűtől a nagyobb sebességnél erősebbig -, valamint három konfigurálható üzemmóddal (Light, Standard, Sport) párosítva a futómű közvetlen és stabil kezelhetőséget biztosít. Városban az MG4 Electric nagyon agilis és könnyen manőverezhető, a fordulókör átmérője mindössze 10,6 méter. A három üzemmódban (Comfort, Normal és Sport) állítható, négy tárcsafékkel ellátott Continental fékrendszer szintén kiváló lassulást biztosít. A fékút 100 km/h sebességnél kevesebb mint 37 méter. A villanymotor is képes az MG4 Electric fékezésére és az energia visszanyerésére különböző szinteken.

MG Pilot rendszer

MG Pilot adaptív sebesség- és távolságtartó automatikával, forgalmi dugó asszisztenssel és sávtartó asszisztenssel az alapfelszereltség része.

Az MG4 Electric számos fejlett vezetőtámogató és biztonsági rendszert használ. A frontális ütközésre figyelmeztető (FCW) és az automatikus vészfékezés (AEB) rendszerek mellett minden változatban szériafelszereltségként megtalálható az MG Pilot név alatt csoportosított adaptív sebességtartó automatika (ACC), a forgalmi dugó asszisztens (TJA), a sávelhagyásra figyelmeztető (LDW) és a sávtartó asszisztens (LKA), amelyek bizonyos fokú autonóm vezetést tesznek lehetővé. Ezekhez csatlakozik az intelligens fényszóróvezérlés (IHC) és a közlekedési táblák felismerésével ellátott sebességasszisztens rendszer (SAS). Az MG4 Electric Luxury esetében az MG Pilot a holttérfigyelő rendszerrel (BSD) és a sávváltás-asszisztenssel (LCA) is büszkélkedhet. Emellett a hátsó keresztirányú forgalomra figyelmeztet a jármű mögött kereszteződő forgalomra a Rear Cross Traffic Alert (RCTA), valamint az ajtók nyitásakor a szembejövő forgalomra a Door Opening Warning (DOW) révén. A bizonytalan vezetésre való figyelmeztetést (UDW) egy belső kamera is támogatja. A 360 fokos kamera a kijelzőn mutatja a vezetőnek az MG4 Electric körüli környezetet.

Magas szintű mindennapi használhatóság és modern csatlakoztathatóság

Az MG4 Electric magas szintű mindennapi használhatóságot biztosít, rengeteg helyet kínál akár öt utasnak és számos tárolási lehetőséget. A Luxury kivitelben egy kiegészítő hőszivattyú teszi még hatékonyabbá a légkondicionáló rendszert. A jármű akkumulátora akár mobil energiabankként is működhet (“Vehicle-to-load”), egy adapterkábel segítségével külső eszközök, például e-bike-ok, okostelefonok és számítógépek energiaellátását biztosítva. Az MG4 Electric 7 colos digitális műszeregységgel rendelkezik a legfontosabb információkhoz, valamint egy lebegő 10,25 colos infotainment képernyővel. Ezen keresztül vezérelhető az MG iSMART csatlakoztathatósági rendszer, amely az Apple CarPlay és Android Auto segítségével okostelefonokat is csatlakoztat, a különböző járműfunkciók, a vezetési profilok, a légkondicionálás és a töltéskezelés infomrációk szolgáltatása mellett. A vezetési szintek kiválasztása elektromosan, a lebegő középkonzolon található tárcsán keresztül történik. Az MG iSMART navigációs rendszert is kínál, amely a Luxury változatban online támogatással, hangvezérléssel ellátott, valós idejű útvonaltervezést tesz lehetővé, valamint az iSMART alkalmazással széleskörű távvezérelt hozzáférést biztosít.

Az MG márka az MG4 Electric piaci bevezetését követően tovább folytatja növekedési pályáját. “A legújabb MG4 Electric bevezetése az eddigi legfontosabb eredményünk. Ez még csak a kezdet.” – mondta Xinyu Liu. “Az MG célja az intelligens mobilitási megoldások elérhetővé tétele a fogyasztok széles köreinek számára megfizethető, ugyanakkor jól felszerelt, kiváló minőségű, nagyszerű vezetési élményt nyújtó autókkal. A következő 2 évben forradalmasítani fogjuk a teljes termékpalettát. Az MG készen áll arra, hogy még több vezetési élményt nyújtó, elérhető modellt és a legújabb technológiákat kínálja ügyfeleinek.”